El filòsof Francesc Torralba torna al format epistolar, en aquest cas ficcionat, per oferir una mirada molt personal al text de les benaurances, a través de les quals desplega els grans principis de la proposta cristiana. 12 anys després del llibre Amb Déu o sense, que va escriure amb Vicenç Villatoro, el filòsof publica Benaurances per agnòstics. És el primer text que Torralba publica després de rebre el premi Ratzinger 2023 a la seva trajectòria; a la tardor en sortirà la versió en castellà.

¿Per què s’ha de vincular la benaurança amb la pobresa? —es pregunta Francesc Torralba a Benaurances per agnòstics ¿Ens hem de sentir culpables per haver passat una vida alegre? ¿Afirmar el Regne en el més-enllà no és una manera de menystenir aquesta vida amb tots els seus dons i plaers? El pensament es desenvolupa, doncs, a través del diàleg, el contrast i la discrepància, cosa que afina les idees i les creences perquè les sotmet a l’escrutini de qui no en comparteix els pressupòsits.

Així, en el llibre compareixen dues veus: una de creient i una d’agnòstica. I encara que el creient sigui l’alter ego de l’autor, el seu discurs no adopta mai un to apologètic o acrític, de la mateixa manera que la figura de l’agnòstic no és la de l’infidel a convertir sinó la de l’interlocutor que qüestiona les conviccions del creient i les posa a prova, aportant també la seva pròpia lectura del text. Benaurances per agnòstics s’adreça a creients i a no creients, amb un estil clar i un format, l’espistolar, que el fa accessible  a tots els públics.

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) és doctor en filosofia, en teologia, en pedagogia i en història. És catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull. És autor d’un gran nombre d’assaigs de temàtiques diverses, especialment en els àmbits de la filosofia, l’ètica, la pedagogia i la religió. Va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu i per Francesc com a membre del dicasteri per a la Cultura i l’Educació de la Santa Seu. La Fundació Vaticana Joseph Ratzinger – Benet XVI li va atorgar el Premi Ratzinger 2023 en reconeixement a tota la seva trajectòria en el camp teològic. A Fragmenta ha publicat Els mestres de la sospita. Marx, Nietzsche, Freud (2ª ed., 2018), Amb Déu o sense, un llibre de cartes creuades amb Vicenç Villatoro (2ª ed., 2012) i ara Benaurances per a agnòstics.