L’editorial milanesa Il Saggiatore ha adquirit recentment els drets dels llibres La condición vulnerable i La experiencia de la pérdida, de Joan-Carles Mèlich, tots dos publicats a Fragmenta amb el subtítol comú «Ensayo de filosofía literaria».

La publicació, encara sense data, respon a la projecció de l’autor obtinguda després de l’atorgament, el 2022, del Premi Nacional d’Assaig del Ministeri de Cultura pel llibre La fragilidad del mundo. Il Saggiatore és una prestigiosa i veterana editorial d’assaig italiana fundada per Alberto Mondadori.

Per Joan-Carles Mèlich, «la condició humana és vulnerable, perquè les cares de la finitud són ineludibles. La mort, la crueltat, el patiment i la pèrdua són el sense sentit radical, i qualsevol intent de superar aquest absurd i de trobar-li una justificació és obscè. La vulnerabilitat està lligada a una identitat mai no fixada del tot que es construeix dins un univers de màscares com el que és, en definitiva, el ball de l’existència.»

Joan-Carles Mèlich (Barcelona, 1961) és doctor en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professor titular de filosofia de l’educació. Entre els seus llibres, destaquen Filosofía de la finitud (Herder), La lliçó d’Auschwitz (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), Ética de la compasión (Herder) i Lógica de la crueldad (Herder). Des de fa  anys s’ha dedicat a elaborar una «filosofia antropològica de la finitud» en les seves diverses expressions: el cos, el símbol, l’alteritat, la memòria, el desig, la contingència, el silenci i la mort. L’any 2015 va iniciar, amb La lectura com a pregària, la publicació dels seus Fragments filosòfics a Fragmenta, que tenen la seva continuació en La prosa de la vida. El 2018 va publicar Contra els absoluts, un llibre de converses amb l’editor Ignasi Moreta, i el 2019 La religió de l’ateu, el 2022 La experiencia de la pérdida i el 2023 La condición vulnerable. També ha estat un dels curadors del llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta). A Fragmenta també dirigeix la col·lecció Biblioteca de Pensament Contemporani des de la seva creació, el 2021.