Fragmenta presenta «Assaltar la Bíblia» amb noves veus de l’assaig català
«Volem oferir llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres.» Així ha expressat aquest matí Anna Punsoda el propòsit d’«Assaltar la Bíblia», de Fragmenta Editorial. En una roda de premsa a Ona Llibres, la directora de la sèrie ha informat dels primers títols, que arriben el 29 de març i el 3 de maig a les llibreries. Borja Bagunyà, Pilar Codony, Anna Pazos i Víctor Pérez i Flores són els quatre primers autors publicats. Les cobertes estan il·lustrades per Àfrica Fanlo.
Partint de l’episodi del sacrifici d’Isaac (Gènesi, 22), a través de l’anàlisi de grans obres de la literatura occidental i mitjançant les eines de la crítica literària, Borja Bagunyà analitza a Breu història del mandatels lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’home ha creat per orientar la seva acció. Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) és professor de teoria de la literatura i literatura comparada, cofundador de l’Escola Bloom i editor de la revista de creació Carn de cap.
A partir del segon relat de la Creació, Pilar Codony es pregunta a Dominaràs la terra què ha suposat per a la humanitat el domini masculí del món i quin paper hi han jugat la tradició judeocristiana i la modernitat. Amb el seu testimoni i amb l’ajuda de la literatura, ens mostra la rebel·lió de la naturalesa i ens ho diu de manera molt clara: només escoltant-la a fons trobarem altres formes de relacionar-nos que facin possible la vida a llarg termini. L’any 2021, Pilar Codony (Banyoles, 1987), que compatibilitza la veterinària i l’escriptura, va guanyar el premi Documenta amb la seva primera novel·la, Distòcia, que va publicar l’Altra Editorial.
De la nuesa, del filòsof i dinamitzador cultural de Sant Llorenç de Morunys, Víctor Pérez i Flores (Barcelona, 1975), és el tercer assaig de la col·lecció. Dins de l’Evangeli de Marc hi apareixen tres cossos nus: una balladora sensual, un jove que fuig quan capturen Jesús i un endimoniat. Partint d’aquestes escenes, i posant-les en context, Víctor Pérez i Flores es pregunta a De la nuesapel significat del cos nu.
Finalment, Anna Pazos, a Poder i desig, analitza les relacions entre poder i desig i entre l’eros masculí i el femení, a partir de l’arribada a Egipte del patriarca Josep. Valent-se de la literatura i la filosofia, ens adverteix del perill dels automatismes ideològics que pretenen respondre per nosaltres abans que puguem tenir un diàleg interior honest i ric. Productora de documentals, des de maig del 2020 Anna Pazos (Barcelona, 1991) copresenta el podcast Les Golfes.
«Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present», ha assenyalat Anna Punsoda, que ha anunciat la publicació de quatre llibres l’any dins d’aquesta sèrie.
Fragmenta té, dins la seva col·lecció Assaig, altres sèries, com ara «Converses» o «Pecats Capitals», i en prepara una de nova sobre els deu manaments, que s’afegeix a la línia d’elaborar aproximacions a la tradició rellegint-la des de la cultura contemporània.
En l’episodi del sacrifici d’Isaac (Gènesi, 22), Déu simplement diu «Abraham!» i Abraham respon «Aquí em tens». No sabem res de la veu de Déu, ni si és una veu interior que el patriarca sent al cap o si li arriba timbalejant des del cel. Aquesta abstracció del mandat té unes causes i unes conseqüències, com totes les maneres de donar i rebre ordres que els humans hem concebut durant segles. A través de l’anàlisi de grans obres de la literatura occidental, i mitjançant les eines de la crítica literària, l’escriptor Borja Bagunyà analitza els lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’home ha creat per orientar la seva acció. La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 77
Núm. de pàgines: 80
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-83-9
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
Segons explica el segon relat de la Creació, Déu va crear l’home i després va afegir-hi la vegetació, les bèsties i la dona. Aquest Home sol, el fill consentit del Creador, es creu que tot li pertany: els boscos, els animals, les dones. Per establir el seu domini, s’ha valgut de tots els mites possibles. La veterinària i escriptora Pilar Codony repassa el paper de la tradició judeocristiana i de la modernitat en aquest domini masculí del món. Amb el seu testimoni i amb l’ajuda de la literatura, ens mostra la rebel·lió de la naturalesa i ens ho diu de manera molt clara: només escoltant-la a fons trobarem altres formes de relacionar-nos que facin possible la vida a llarg termini. La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 78
Núm. de pàgines: 96
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-82-2
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
Quan el patriarca Josep arriba a Egipte, entra a servir al palau de Putifar com a esclau domèstic. A poc a poc es guanya el respecte del seu senyor, que li confia l’administració de tots els seus béns, muller inclosa. Aquesta dona sense nom intenta per tots els mitjans allitarse amb l’esclau Josep però, com que ell s’hi nega, ella l’acusa d’haver intentat violar-la. Estirant el fil d’aquest episodi, i trenant-lo amb altres històries de luxúria i amor, Anna Pazos analitza les relacions entre poder i desig i entre l’eros masculí i el femení. Valent-se de la literatura i la filosofia, ens adverteix del perill dels automatismes ideològics que pretenen respondre per nosaltres abans que puguem tenir un diàleg interior honest i ric.
La sèrie Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.
Anna Pazos va obtenir el Premi Punt de Llibre 2023, que atorga el digital Núvol, per la publicació d’aquest assaig i la novel·la Matar el nervi (Segona Perifèria).
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 80
Núm. de pàgines: 87
Primera edició: 05/2023
ISBN: 978-84-17796-82-2
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
A dins de l’Evangeli de Marc hi apareixen tres cossos nus: una balladora sensual, un jove que fuig quan capturen Jesús i un endimoniat. Partint d’aquestes escenes, i posant-les en context, el filòsof Víctor Pérez i Flores es pregunta pel significat del cos nu. Per què un mateix cos pot transmetre sensualitat o repulsió? Per què tantes vegades evoca fragilitat i intempèrie? Amb una mirada crítica però irònica sobre el món d’avui, Pérez aprofundeix en aspectes tan diversos com els bocs expiatoris de les societats contemporànies o la pornografia. Sense oblidarse de la nuesa mental que cal per llegir els Evangelis i apropar-se al gran nu que hi plana en tot moment.
La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 79
Núm. de pàgines: 99
Primera edició: 05/2023
ISBN: 978-84-17796-85-3
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
Borja Bagunyà (Barcelona, 1982), és professor de teoria de la literatura i literatura comparada, cofundador de l’Escola Bloom i editor de la revista de creació Carn de cap. Ha publicat els reculls de relats Apunts per al retrat d’una ciutat (Arola, 2004), Defensa pròpia (Proa, 2007, Premi Mercè Rodoreda) i Plantes d’interior (Empúries, 2011, 2023) i l’assaig Trapologia (Ara Llibres, 2018), escrit a quatre mans amb Max Besora. Els angles morts (Periscopi, 2021, Premi de la Crítica 2022) és la seva primera novel·la. Acaba de publicar Sessió de control / Una casa fosca i un flagell (Comanegra, 2023). A Fragmenta ha publicat Breu història del mandat, dins de la sèrie «Assaltar la Bíblia».
Foto: Eva Vilar
Pilar Codony
Pilar Codony (Banyoles, 1987) va cursar els estudis de veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona i, després d’una temporada viatjant i acabant la carrera a Cuba i els Estats Units, va tornar al Pla de l’Estany, on actualment viu i treballa com a veterinària rural. L’any 2021 va guanyar el premi Documenta amb la seva primera novel·la, Distòcia, que va publicar l’Altra Editorial. Actualment col·labora amb el mitjà digital cultural Catorze i compagina la literatura amb la professió de veterinària. A través de l’escriptura indaga sobre la relació entre humans i no humans explorant el contínuum entre la naturalesa dels uns i la dels altres. A Fragmenta ha publicat Dominaràs la terra, dins de la sèrie «Assaltar la Bíblia».
Anna Pazos
Anna Pazos (Barcelona, 1991) és escriptora i documentalista. Ha sigut col·laboradora a la secció cultural d’El País i ha publicat a Le Monde Diplomatique, Haaretz, La Vanguardia, la revista Jacobin i altres. El 2017 va obtenir una beca Fulbright per realitzar estudis de postgrau a Nova York, on va treballar de fact-checker al New York Times i d’editora a la web de la BBC. Des del 2019 produeix documentals per a la BBC com a autònoma. L’any 2020 hi va presentar el seu primer curt autobiogràfic, The Circle. El 2021 va produir The Lost, podcast original de no-ficció sobre el fenòmen dels nadons robats a Espanya, per a Audible i Campside Media. Des de maig del 2020 copresenta el podcast Les Golfes.
A Fragmenta ha publicat Poder i desig (2023). Anna Pazos va obtenir el Premi Punt de Llibre 2023, que atorga el digital Núvol, per la publicació d’aquest assaig i la novel·la Matar el nervi (Segona Perifèria).
Víctor Pérez i Flores
Víctor Pérez i Flores (Barcelona, 1975) és filòsof i dinamitzador cultural. Doctor en ciències del patrimoni i de la cultura per la Universitat de Girona, ha centrat part de la seva recerca en la Història intel·lectual de Catalunya abordant l’impacte del pensament filosòfic (Francesc Pujols, Diego Ruiz i Eugeni d’Ors) en el desenvolupament social del començament del S. XX. Ha editat l’inèdit d’Eugeni d’Ors Els fenòmens de l’atenció (2017). Viu en família a Sant Llorenç de Morunys, Solsonès, des d’on organitza cicles de conferències sobre pensament i inquietuds del món contemporani, en col·laboració amb El Museu Diocesà de Solsona i la Biblioteca Carles Morató.
Plaça del Nord, 4, pral. 1.a - 08024 Barcelona - Tel: (+34) 93 278 36 35
Les teves dades personals consten en els fitxers de Fragmenta Editorial per fer-te arribar periòdicament informació sobre les seves activitats. Si ho desitges les pots rectificar o cancel·lar fent clic aquí. Barcelona (Llei Orgànica 15/1999)
Informació bàsica sobre protecció de dades: Responsable del tractament: Fragmenta Editorial S.L.; Finalitat del tractament: gestionar els contactes i les relacions comercials i professionals. Legitimació: la base legal per al tractament és el consentiment, l'existència d'una relació contractual i/o l'interès legítim. Destinataris de les dades: no es comunicaran a terceres persones, excepte per obligació legal. Drets: per exercir els seus drets d'accés, rectificació i supressió així com d'altres drets reconeguts a la normativa, pot enviar un correu a dpd@fragmenta.cat