Arran de la presentació del llibre ‘No prendràs el nom de Déu en va, d’Ignasi Moreta, que va celebrar-se el passat 4 de desembre a l’Espai Abacus (Enric Granados, 112, Barcelona), i que comptava també amb el filòleg Francesco Ardolino, professor de la UB.

No prendràs el nom de Déu en vaIgnasi Moreta analitza com el segon manament fa d’antídot contra l’extremisme religiós i ens adverteix dels perills inherents a la religió mateixa. Servint-se de la teoria dels actes de la parla, de l’estudi etimològic i de la crítica a algunes manifestacions religioses enverinades —com ara el providencialisme i el radicalisme—, l’autor qüestiona la legitimitat d’atribuir a Déu textos, voluntats o doctrines. Ignasi Moreta és doctor en humanitats, professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Va ser comissari de l’Any Raimon Panikkar.

Teresa Forcades és doctora en salut pública i doctora en teologia fonamental (Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat) amb una tesi sobre el concepte de persona. A Fragmenta va publicar La teologia feminista en la història. És monja benedictina de Sant Benet de Montserrat.

Francesco Ardolino és doctor en filologia catalana a la Universitat de Barcelona, on hi fa de professor i hi coordina el màster «Construcció i representació d’identitats culturals» (CRIC).

La sèrie «Deu Manaments», dirigida per Anna Punsoda, vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.