En tots els animals existeix un cert nivell de consciència, però l’autèntica explosió de la consciència cap a la transcendència és molt pròpia només del món humà. Perquè els altres animals, inclús el primats, manifesten uns certs vestigis, però a l’espècie humana podem parlar, fins a un cert punt, d’autèntic luxe.”

En aquesta entrevista Ramon M. Nogués, autor de Cervell i transcendència, contesta preguntes com ara: ¿Què és la transcendència? ¿Com es manifesta? ¿La capacitat de transcendir ens diferencia dels animals? ¿Quina importància hem de donar al jo? ¿Com apropar-nos al fet religiós des de la neurocultura? ¿Hi ha crisi en les religions institucionalitzades?

La tendència a excloure els fets religiosos de la cultura —per exemple, dir que la religió és privada enfront de totes les altres coses, que serien públiques—, a mi em sembla una deformació. De fet, tot és públic, tot és privat, tot interfereix entre el públic i el privat. I per això em sembla que aquesta preocupació per centrar el tema de tradicions, savieses i religions dins de l’àmbit de la transcendència, jo diria que és un dels que jo destacaria en l’aproximació que faig des d’aquest text.”