El nou llibre del filòsof Jordi Pigem —que arribarà a les llibreries, en català i en castellà, demà dimecres 1 de desembre— analitza el gran nombre d’esdeveniments inesperats que vivim des de la pandèmia, contrastant-los amb les clàssiques novel·les distòpiques d’Orwell i Huxley. Els mons que aquests autors denunciaven semblen fer-se realitat avui, de manera inquietant, en les propostes del Fòrum Econòmic Mundial i altres heralds del poder polític i econòmic, que propugnen una transformació radical de la societat basada en valors d’eficència i control.

«Estem personalitzant els robots i, a la vegada, estem robotitzant les persones. Sembla una paradoxa. No ho és.» Això afirma a les primeres pàgines aquest doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, especialitzat en filosofia de la ciència. Escrita amb rigor i no sense ironia, amb un estil fluid, un ritme intens i un horitzó molt ampli —de la literatura contemporània als estudis pioners sobre la biologia i les ciències de la salut; de la filosofia i la psicologia a la sociologia del poder polític, digital i financer—, Pandèmia i postveritat ajuda a comprendre les complexitats que envolten la pandèmia i el que es mou en el fons dels corrents que estan transformant el món des de fa anys.

Per Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, «Pandèmia i postveritat destaca per ser una aportació crítica —a contracorrent de les posicions dominants oficials— dels paradigmes de control tecnocràtic que l’episodi de la pandèmia ha reforçat. Pigem convida a anar més enllà de la immediatesa i a situar el debat sobre les mesures sanitàries en el marc d’una reflexió en profunditat sobre la tecnolatria, sobre el concepte de salut i malaltia i, en definitiva, sobre el sentit de la vida».

En aquest sentit, Pigem alerta sobre les pèrdues de llibertats assumides acríticament i les conseqüències que això té sobre la salut física i psíquica de la població. El Fòrum Econòmic Mundial reconeix, per exemple, que arran de la gestió de la pandèmia el nombre de depressions als Estats Units s’ha triplicat. Igualment, com assenyala Pigem, els Centers for Disease Control and Prevention «donaven el juny del 2020 el terrible resultat d’una enquesta pròpia: un de cada quatre joves d’entre 18 i 24 anys havia “considerat seriosament el suïcidi” en els trenta dies anteriors. Aquesta és la magnitud del terratrèmol que les mesures contra la covid han provocat en la salut mental. Un món amb menys lucidesa és també un món més controlable.»

Lligant amb les reflexions sobre la tecnocràcia que ja havia ofert a Ángeles o robots, Pigem alerta sobre les manipulacions de les grans corporacions digitals i financeres i fa evidents les implicacions i conseqüències del «tecnocapitalisme» i el complex «tecnofinancer». Per tot plegat, Pandèmia i postveritat, escrita en 24 breus capítols, té com a subtítol La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial.

Jordi Pigem (1964), filòsof i escriptor, és especialista en els nous paradigmes de la ciència i en els corrents de fons que configuren el món contemporani. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, va dedicar la tesi doctoral al pensament intercultural de Raimon Panikkar. Del 1998 al 2003 va ser professor i coordinador de l’Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Anglaterra). Ha impartit classes i ponències convidades a diverses universitats d’Europa i de les dues Amèriques.