Fragmenta inicia la col·lecció Sagrats i Clàssics amb dues traduccions del xinès antic i del sànscrit: Analectes de Confuci i Samkhya Karika. La col·lecció Assaig recupera un clàssic del segle XX, Marcel Légaut, i fa una agosarada aposta per una autora inèdita a Espanya, la psicoanalista Marie Balmary. Un demolidor assaig d’eclesiologia de Valentí Fàbrega, una iniciació als Veda de Raimon Panikkar i una introducció al zen de Raquel Bouso completen les novetats de la tardor.

Al maig passat Fragmenta Editorial va iniciar la seva trajectòria en l’àmbit de les religions —des d’una perspectiva rigorosa, independent i aconfessional— amb cinc novetats d’autors catalans. Aquesta tardor reprèn les seves edicions universalitzant el seu catàleg.

Aquest setembre s’estan distribuint dos volums de la col·lecció Assaig. El primer, Itinerari. Fragments d’una recerca, de Marcel Légaut, recupera un autor que va tenir una gran difusió els darrers anys de la seva vida —va morir el 1990—, però que des d’aleshores ha gaudit d’una influència menor, tot i que a Catalunya hi té un nucli de lectors molt actiu, integrats en la Asociación Marcel Légaut. Superada l’etapa de cristiandat, Légaut defensa una gran mutació en el cristianisme, que ha de ser viscuda per cada cristià. La segona novetat de la col·lecció Assaig és El monjo i la psicoanalista, de Marie Balmary. Es tracta d’una aposta molt agosarada, ja que l’autora —una escriptora que exerceix la psicoanàlisi a París— no ha estat mai traduïda ni al català ni al castellà, tot i que té una gran difusió a França i ha estat traduïda a l’anglès, el portuguès, el neerlandès, l’italià, el grec i el japonès. Balmary, personalment agnòstica, recrea a través de la ficció —d’un diàleg filosòfic— les seves trobades amb Marc-François, germà monjo de Jacques Lacan.

La gran aportació de Fragmenta al panorama editorial català és l’inici de la col·lecció Sagrats i Clàssics, que pretén aplegar els grans textos de totes les religions en traduccions directes de l’original a càrrec dels millors especialistes. S’inicia amb les Analectes de Confuci, en edició i traducció del professor Antoni Prevosti (UB), que ha dedicat deu anys a la traducció d’aquesta obra, i amb Samkhya Karika, un text d’una de les sis darsanes de l’hinduisme, en traducció directa del sànscrit de la sanscritista catalana Laia Villegas. Totes dues traduccions apareixeran al novembre.

A la col·lecció Assaig apareixeran, entre octubre i novembre, dos llibres de Fàbrega i Courcelles. El teòleg català Valentí Fàbrega, que ha desenvolupat la seva trajectòria a Alemanya, publica La dona de sant Pere i altres oblits de l’Església, un demolidor estudi que desemmascara les infidelitats de la jerarquia eclesiàstica als orígens de l’Església i fins i tot al seu propi magisteri. Amb un coneixement profund dels textos bíblics i patrístics, Fàbrega demostra la incongruència d’algunes pràctiques eclesials vigents, i desmunta el dogma de la successió apostòlica del col·legi episcopal. D’altra banda, Fragmenta recuperarà les recerques sobre els goigs catalans de la hispanista francesa Dominique de Courcelles, directora de recerca del CNRS i experta en mística hispànica. Als anys vuitanta, Courcelles va iniciar la seva trajectòria investigadora amb una tesi doctoral sobre els goigs catalans, fruit d’una estada de tres anys a Espanya. Aquestes recerques, publicades en tres volums en francès, es difonen en català per primer cop amb el volum La paraula de l’àngel. Aproximació antropològica als goigs. Per primer cop, els goigs catalans són objecte d’un estudi fet a partir de l’antropologia, la teoria de la literatura, l’etnologia, les ciències de la religió, i fins i tot la psicoanàlisi.

De Raimon Panikkar apareixerà a la col·lecció Assaig el volum Iniciació als Veda, un petit compendi d’alta divulgació sobre les escriptures vèdiques. És el primer llibre de Panikkar que publicarà Fragmenta, que també ha adquirit els drets catalans d’una obra panikkariana encara no editada en cap altra llengua. Apareixerà al desembre o gener.

Finalment, dins la col·lecció Introduccions apareixerà —també entre desembre o gener— el volum El zen, de la professora Raquel Bouso (UPF). El llibre, d’alta divulgació, anirà complementat per tres contrapunts a càrrec de Ramon Badia (monjo zen), James W. Heisig (Nanzan Institut, Japó) i Berta Meneses (mestra zen).