Josep-Lluís Carod-Rovira i Jenny Read-Heimerdinger participen a la presentació de la novel·la al Museu Bíblic

Deia Josep Rius-Camps que la principal conclusió de la seva primera novel·la, Diari de Teòfil, és que “permet veure com són les actituds personals el que compta, com sembla dir Lluc al llarg dels Fets dels Apòstols i de l’Evangeli, un únic llibre partit per dos que l’evangelista escriu per Teòfil”, personatge que aquest professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya fa parlar a través de cartes escrites a la seva mare en aquest llibre, publicat recentment per Fragmenta. Va ser durant la presentació d’aquest volum, dimarts passat dia 20, al Museu Bíblic Tarraconense, acompanyat de Josep-Lluís Carod-Rovira, llicenciat en filologia catalana i exvicepresident de la Generalitat de Catalunya,  Jenny Read-Heimerdinger, investigadora de la Universitat de Bangor (Gal·les), i Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, i presentat per Joan Magí, president de l’Associació Bíblica de Catalunya.

Rius-Camps creu que aquesta obra li ha permès “entrar a la persona que hi ha dins el personatge que tant he estudiat”, en referència a la seva recerca sobre els textos de Lluc. Pel professor, “mentre Mateu parla de judici final, Lluc parla significativament de Regne de Déu”.

Per la seva banda, Josep-Lluís Carod-Rovira va destacar la bona factura literària i lingüística de la novel·la, que qualificà com “un molt bon retrat de la societat jueva del segle I, que és part de l’herència rebuda pels catalans”. Carod-Rovira féu notar alhora que ens trobem davant “un llibre singular i intel.ligent que contrasta davant la gran incultura religiosa dels nostres dies”.

Jenny Read-Heimerdinger, amb qui Rius-Camps ha treballat conjuntament les seves investigacions al respecte (el que els portà a publicar junts Demostració a Teòfil, també a Fragmenta, i que aviat publicarà en castellà la mateixa editorial) creu que la novel·la explica molt bé “ca tot el què haem pogut descobrir conjuntament sobre el presonatge de Teòfil”.

Per últim, l’editor Ignasi Moreta recordava que l’origen se situa en la petició que probablement féu Teòfil “d’un peritatge a Lluc empès per la culpa que la seva família fos responsable de la mort de Jesús arran de la participació de seu pare i del seu cunyat en aquesta decisió”.

Aquesta activitat fou organitzada conjuntament per l’Associació Bíblica de Catalunya, el Museu Bíblic Tarraconense, el Secretariat de Pastoral Bíblica de l’Arquebisbat de Tarragona, l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós i Fragmenta.