Conversa al voltant de la novel·la de Josep Rius-Camps a l’Ateneu Barcelonès

“Amb ‘Diari de Teòfil’ he posat color i aroma als textos de Lluc qui, més que un evangelista, era un investigador amb el qual em sento molt identificat” va dir ahir dimecres dia 25 Josep Rius-Camps a l’Ateneu Barcelonès davant un centenar de persones a la conversa al voltant de la novel·la Diari de Teòfil. La demostració de Lluc (Evangeli i Fets dels Apòstols) narrada per Teòfil a la seva mare, de la qual n’és l’autor.

Josep Rius-Camps, després de dedicar-se a la patrística, va acostar-se als Fets dels Apòstols i l’Evangeli de Lluc, textos amb els que s’inspira la novel·la, per “les contradiccions que hi trobava i que el Còdex Beza, la versió del qual ha restat al marge dels grans corrents d’interpretació bíblica, m’ajudà a interpretar”, va confessar a l’acte amb el qual l’Ateneu Barcelonès va aprofitar per homenatjar-lo.

Abans havien intervingut a l’acte Francesc Romeu, periodista religiós, i Carles Torner doctor en Ciències de l’Educació i poeta. Romeu va qualificar l’obra com “una informació viable d’una investigació prèvia” a través del “joc entre la ficció, el relat, la novel·la històrica i el dietari”. Per la seva banda, Carles Torner creu que estem davant una “ficció documental sobre tres eixos: la interpel·lació a un Teòfil que pot acabar convertint-se, el conflicte i el protagonisme de les dones”.

Presentat pe Ramon Alcoberro, membre de la Junta de la institució amfitriona, l’acte fou amentitzat per lla lectura de les primeres pàgines del llibre a càrrec de la rapsoda Anna Maluquer.

Diari de Teòfil fou presentat a Tarragona i es preveuen noves presentacions a Barcelona, Manresa, Girona i Esplugues de Llobregat.