El doctor en Biologia i escolapi Ramon M. Nogués, autor del llibre Cervell i transcendència (Fragmenta, 2011) parlà el dijous, 25 d’octubre, a les 8 del vespre spbre”Cervell i transcendències: un procesador de luxe”, en el marc del cicle Ciència i espiritualitat: El diàleg de l’ésser amb la natura, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona (Plaça de l’Hospital, 6).

“Els cervells es poden considerar instruments per processar informacions imprescindibles per a la supervivència de l’espècie corresponent. En el cas humà, la funció de sobreviure queda ampliada per una singularitat: va més enllà de la pura necessitat de supervivència vital, donant lloc a brillants dimensions mentals i culturals: l’estètica, l’ètica i el simbolisme espiritual i religiós. En la ment humana les funcions de transcendència tenen una finalitat estabilitzadora enfront del risc de desequilibri que presenta la complexitat cerebral i la indeterminació”, diu el programa.

El cicle és organitzat conjuntament per la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona i per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L’entrada és lliure.

Ramon M. Nogués

Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de Pedagogia, Filosofia i Teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961. A Fragmenta ha publicat els llibres Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008, en col·laboració) i Cervell i transcendència (2011). És assessor de la col·lecció Introduccions de Fragmenta Editorial.