Acaba d’arribar a les llibreries el volum Espiritualitat, el camí de la Vida, que forma part de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. En l’obra, Panikkar aposta per una espiritualitat integral, que impliqui l’home en la seva totalitat recuperant la consciència de la seva unitat. L’espiritualitat panikkariana convida a pensar l’home com a cos, com a ànima, com a polis i com a kosmos.

¿Quina mena d’espiritualitat és la pròpia del nostre temps? Raimon Panikkar considera que ha de ser una espiritualitat integral, és a dir, que ha d’implicar l’home en la seva totalitat, sense deixar de banda cap aspecte de la realitat. Panikkar convida a recuperar la consciència de la unitat que constituïm en pensar-nos com a cos, com a ànima, com a polis i com a kosmos. L’home no té un cos, sinó que és cos (una espiritualitat que fes abstracció del cos humà seria incompleta). Però l’home també és psyché, ànima conscient de si mateixa. Com també és polis (l’home no és un individu: és societat). I, finalment, l’home és kosmos, univers, món: la terra no és «l’altre», sinó que és part constitutiva de l’home. Viscuda d’aquesta manera, la interioritat deixa de trobar-se en oposició dialèctica amb l’exterioritat, i permet descobrir el sentit de la vida en la joia, en les sofrences, en les passions, en tots i cadascun dels instants del present.

Espiritualitat, el camí de la Vida aplega, entre altres textos, els llibres Icones del misteriLa joia pasqualBenaurada senzillesa i part d’Invitació a la saviesa. L’edició de Fragmenta inclou un ampli glossari i un utilíssim índex onomàstic. El llibre constitueix el volum I.2 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, les obres completes del pensador, en curs de publicació a Fragmenta. L’obra ha anat a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. L’edició catalana ha estat coordinada per Xavier Serra Narciso. En les traduccions han intervingut Ignasi Boada, Montserrat Camps, Just M. Llorens, Jordi Martí Roig, Ignasi Moreta, Bernat Puigtobella i Josep Rovira Tenas. Aquest volum és el setè (en ordre de publicació) de la vintena de toms previstos de l’Opera Omnia Raimon Panikkar.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, exposa en relació amb aquest llibre: «L’espiritualitat que proposa Raimon Panikkar és, en coherència amb tota la seva obra, una espiritualitat holística: l’espiritualitat per Panikkar no és una dimensió més de l’individu, ni menys encara unes obligacions cultuals o pietoses que calgui complir amb una periodicitat prefixada, sinó que és la consciència i la celebració de la unitat de l’ésser humà. Panikkar insisteix molt que no tenim un cos i una ànima, sinó que som cos i som ànima. En aquest sentit, podem dir que l’espiritualitat de Panikkar s’ha pres molt seriosament l’encarnació: l’espiritualitat passa pel nostre cos mortal.»

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.