El passat dissabte 16 de març el grup Vivarium Barcino va convidar Xavier Melloni, antropòleg i jesuïta, a pronunciar la conferència “La dimensió mística del pensament de Raimon Panikkar“, al Monestir de sant Pau del Camp, davant més d’un centenar de persones. Melloni ha publicat diversos llibres a Fragmenta Editorial, segell que està publicant l’Opera Omnia Raimon Panikkar, que comptarà amb una vintena de volums, set dels quals ja han estat publicats.

Precisament,el grup Vivarium Barcino està comentant, enguany, un d’aquests llibres, Mística, plenitud de vida, que correspon al volum I.1 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar que edita Fragmenta. L’edició fou a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan i la coordinació de l’edició catalana anà a càrrec de Jordi Pigem.

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu en el centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de san Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Relaciones humanas y relaciones con Dios (2006),  Escletxes de Realitat (Fragmenta, 2007), El Desig essencial (Fragmenta, 2009), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010) i Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011). És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.