Xavier Melloni

Vers un temps de síntesi

La nostra generació ha crescut entre les ruïnes d’antigues certeses. Vam néixer mentre queien. Som fills del fragment, però el fragment no ens inquieta perquè l’alternativa de les grans moles compactes no ens atrau ni ens convenç. Han produït massa víctimes per confiar-hi.

Després d’un segle d’ideologies fèrries que negaven l’Invisible i de dècades de teologia sobre la mort de Déu, ens trobem davant d’un nou paradigma en què el ressorgiment de la dimensió espiritual ha confluït amb la pluralitat cultural i religiosa. El repte rau a aconseguir que aquest ressorgiment integri les aportacions de les generacions precedents, tant de les més antigues que van pertànyer a la primera innocència com de les més recents que van aportar una actitud crítica respecte de les religions. D’aquí ve que es pugui esperar un temps nou en què visions que fins ara han competit entre si descobreixin que es necessiten mútuament.

Assolir aquesta síntesi no és una tasca fàcil perquè no s’estableix en el mateix pla que les seves antinòmies, sinó en un àmbit de més gran profunditat on cada una d’elles és convocada més enllà de si mateixa.

Fotografia Xavier Melloni CV
Autor Xavier Melloni

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu en el centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de san Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Relaciones humanas y relaciones con Dios (2006), Escletxes de Realitat (Fragmenta, 2007), El desig essencial (Fragmenta, segona edició, 2019), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011), Déu sense Déu (amb Josep Cobo, Fragmenta, 2015), i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020). És autor d’un annex als Exercicis Espirituals d’Ignasi de Loiola publicats a Fragmenta (2018). És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Temps de síntesi, conversa amb Xavier Melloni i Gaspar Hernández

Xavier Melloni, autor de diversos llibres a Fragmenta, va participar a la jornada amb el títol “És l’amor el repte dels nostres temps?” amb motiu del 20è aniversari del curs “La Consciència en la Vida” que organitza la Merry Human Life Society. Ho va fer amb un col·loqui, sota el nomb “Temps de síntesi”, amb el periodista Gaspar Hernández i moderat per Manel Ballester. Va ser el dissabte 12 d’octubre, de 9:45 h a 19 h a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB (Av. Diagonal 643, Barcelona).

“¿De què parlem quan parlem de meditació?”, amb Xavier Melloni i Svami Satyananda Sarasvati

Dijous dia 19 de febrer de 2015 se celebrà l’activitat “¿De què parlem quan parlem de meditació?”, dins el cicle Diàlegs de Pedralbes. Hi van intervenir Xavier Melloni, jesuïta, antropòleg i teòleg, i Svami Satyananda Sarasvati, monjo hindú, mestre de meditació i especialista en hinduisme, moderats per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL. L’acte es desenvolupà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Presentación de Fragmenta en Madrid

“¿Qué es publicar un libro? Es comunicar. Si en esta comunicación todos crecemos un poco más, aunque sea en la capacidad de poderse confrontar, o denegar, o rechazar […]; si eso ayuda a crecer en todos en la reflexión, si […]

Melloni Caram

Lucía Caram entrevista Xavier Melloni

El programa “El torn” del Canal taronja (Manresa) va emetre aquesta entrevista a Xavier Melloni, autor de Vers un temps de síntesi / Hacia un tiempo de síntesis, el 23 de desembre de 2011, de la mà de sor Lucía […]

Diàleg interreligiós: un espai teològic i cultural de síntesi: Xavier Melloni a Lisboa

L’antropòleg, teòleg i jesuita Xavier Melloni, autor de Vers un temps de síntesi, és des del dia 23 al 26 de maig a Lisboa, Évora, Porto i Coimbra per pronunciar quatre conferències amb motiu de la publicació de Para um tempo de síntese, la versió portuguesa del llibre esmentat publicada per Fragmenta, la traducció del qual ha anat a càrrec d’Idalino Simões i que compta amb una introducció de João Carlos de Matos Paiva.

Carrega'n més