Els tres autors de Fragmenta, entre d’altres, exposaran els seus pensaments sobre la relació entre la ciència i la fe en el marc d’aquest cicle de xerrades que tindrà lloc del 20 de setembre al 25 d’octubre a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de la capital gironina

“La investigació en diversos camps de la ciència, com la mecànica quàntica, la cosmologia i la neurobiologia ha introduït una nova perspectiva sobre la naturalesa de la realitat, del món i de l’ésser humà. Les descobertes en aquests camps acompanyen a les grans preguntes de sempre: qui som?, quin és el sentit de l’existència?”. D’aquesta manera descriu el programa les xerrades que es duran a terme amb l’objectiu d’aprofundir amb una mirada polivalent, oberta i crítica en la forma de veure el món des de la ciència i la fe.

El cicle comptarà amb un total de cinc conferències a càrrec d’experts en la matèria. El 20 de setembre s’inaugurarà amb el físic expert en mecànica quàntica Albert Bramon a “Mecànica quàntica: una exitosa i estranya visió de la realitat”. La setmana següent, el 27 de setembre, serà el torn de David Jou, físic i poeta, amb “La física com a unió amb la immensitat: la nostra dimensió còsmica”.

Dels autors de l’editorial, el primer en participar serà el jesuïta Xavier Melloni, autor de Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011) a la tercera xerrada “Ciència i espiritualitat en el nou paradigma de la no-dualitat”, que es celebrarà el 4 d’octubre. Melloni exposarà com la ciència i la tecnologia en relació amb la recerca de la espiritualitat ja no són necessàriament esferes oposades, sinó dos accessos cognitius a la realitat que es complementen l’un a l’altre. Melloni és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de les religions, especialitzat en Mística Comparada i en el diàleg Interreligiós

Més tard, el 18 d’octubre, prendrà paraula Jordi Pigem a “Del desencantament al reencantament del món, a través de la ciència”. A punt de publicar una obra sobre la mateixa temàtica, el filòsof i escriptor parlarà de les noves concepcions de la vida que avui dia ens ofereixen els descobriments de la física, la neurociència i altres disciplines. Pigem col·labora amb Fragmenta com a coordinador de l’edició catalana de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, ja que és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar. Una filosofia de la interdependència (Institut d’Estudis Catalans, 2007).

El cicle es tancarà el 25 d’octubre amb la conferència “Cervell i trascendències: un processador de luxe”, a càrrec de Ramon M. Nogués. El doctor en biologia dedicarà la seva sessió al paper que juga el cervell en les dimensions mentals i culturals com l’estètica, l’ètica i el simbolisme espiritual i religiós. Nogués, que treballa en genètica de poblacions humanes i neurobiologia evolutiva (especialment en la branca dedicada a estudiar la conducta humana religiosa i espiritual), ha publicat a Fragmenta Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008, en col·laboració) i Cervell i transcendència (2011).

Tots els actes tindran lloc a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona (Plaça de l’Hospital, 6) a les 8 del vespre i l’entrada serà lliure. El cicle és organitzat conjuntament per la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona i per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

Trobareu més informació a www.casadecultura.cat