El passat dimarts 12 de març va tenir lloc la presentació del Llibre de la CreacióCasa de Cultura (Pl. Hospital 6, Girona), que comptà amb les intervencions Josep Maria Terricabras, catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona, i Manuel Forcano, poeta i hebraista; autor de la introducció i de la traducció del Llibre de la Creació.

L’acte fou presentat per Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta i Baruck Huertos, president de l’Ateneu de Cultura Contemporània Catalunya / Europa

Fou organitzat per Fragmenta Editorial i l’Ateneu de Cultura Contemporània Catalunya / Europa, amb la col·laboració de la llibreria Geli.

Llibre de la Creació

Misteri és la millor paraula per definir el Llibre de la Creació, un breu i antic opuscle d’especulació cosmològica i cosmogònica d’origen imprecís, de difícil datació, d’autor desconegut, de contingut difús, d’estil lacònic i de sintaxi obscura, potser el text més enigmàtic de la literatura hebrea de tots els temps. Tanmateix, tot i la seva brevetat i les extremes dificultats per comprendre’n el missatge, mai tan poques paraules no havien tingut tant poder ni fascinat tantes ments preclares. El Llibre de la Creació és el primer assaig especulatiu conegut del pensament jueu en llengua hebrea i cal considerar-lo, per tant, com el sòcol conceptual de diversos sistemes de la filosofia i la mística judaiques. Pocs altres llibres en hebreu han exercit, després de la cloenda de la redacció del Talmud, una influència tan decisiva en el desenvolupament del pensament jueu. Pel que fa específicament a la literatura d’especulació esotericomística, el Llibre de la Creació és un text fonamental i indispensable. Pel que respecta a la càbala jueva, és un text fundacional i gairebé considerat sagrat.