Amb El monjo i la psicoanalista, Marie Balmary ofereix un resum novel·lat de les idees desplegades en tota la seva obra. Es tracta d’una ficció dialogada: una novel·la filosòfica en què un monjo i una psicoanalista conversen apassionadament sobre les seves creences i perplexitats. Fragmenta, que va publicar l’obra l’any 2007, la reedita ara amb una nova coberta i amb la traducció revisada, aprofitant l’estada de l’autora a Barcelona aquest setembre i la publicació d’una altra novetat de l’autora: Anirem tots al paradís.

L’obra de Marie Balmary comença a ser molt coneguda per al lector catalanoparlant, gràcies als llibres que n’ha publicat Fragmenta. Amb El monjo i la psicoanalista, l’autora introdueix el lector en l’«univers Balmary»: una forma singular i rigorosa al mateix temps d’entendre la religió amb l’ajuda de la psicoanàlisi.

A través d’una ficció dialogada —un autèntic diàleg filosòfic—, la psicoanalista Marie Balmary recrea la seva trobada i amistat amb el monjo Marc-François Lacan, germà de Jacques Lacan. En aquest intercanvi, Balmary explora les relacions entre religió i psicoanàlisi a la recerca no tant d’allò que guareix, sinó d’allò que salva. Es tracta d’una conversa on un déu que demana sacrificis és confrontat a un déu de la paraula que apel·la l’ésser humà a expressar un jo profund i un nosaltres significatiu. Un diàleg que oscil·la entre l’agnosticisme i la creença, entre el judaisme i el cristianisme, entre l’experiència interreligiosa i el manteniment de les identitats.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, declara: «Marie Balmary és una de les millors lectores de la Bíblia dels nostres dies. La seva hermenèutica del text bíblic és d’una enorme originalitat i creativitat, i té la virtut de partir d’una lectura literal: no especula en el buit, sinó que construeix a partir d’una fidelitat escrupolosa a l’original hebreu i grec del text bíblic. L’avantatge d’El monjo i la psicoanalista és que el lector s’endinsa en aquesta metodologia a través d’un diàleg filosòfic novel·lat. Vam publicar El monjo i la psicoanalista l’any 2007 en català i l’any 2011 en castellà. D’aquesta manera, va ser el primer llibre de Balmary publicat en l’àmbit hispànic, i va obrir la porta als altres llibres de l’autora que hem publicat des d’aleshores. Esgotada l’edició, la vinguda de l’autora a Barcelona aquest setembre ha estat el pretext ideal per revisar la traducció i presentar-la de nou al lector amb una nova coberta. La reedició coincideix amb l’aparició, també a Fragmenta, del llibre Anirem tots al paradís, de Marie Balmary i Daniel Marguerat, que publiquem simultàniament en català i en castellà

Marie Balmary exerceix la psicoanàlisi a París. En acabar la carrera de psicologia, als anys setanta, presenta una tesi (refusada per la Sorbona) sobre els fonaments de la psicoanàlisi. Després s’orienta cap als relats fundadors de les nostres civilitzacions, essencialment la Bíblia. Exposa aquestes recerques en tres obres: Le sacrifice interdit. Freud et la Bible, L’origen diví. Déu no ha creat l’home (Fragmenta, 2008), i Abel ou la traversée de l’Eden. A El monjo i la psicoanalista (Fragmenta, 2007) recorre al gènere narratiu per oferir un resum de tota la seva obra, i a Freud fins a Déu (Fragmenta, 2011) descriu la vida espiritual com un luxe que dóna amplada a la vida humana. Amb Daniel Marguerat ha publicat Anirem tots al paradís. El Judici Final en qüestió (Fragmenta, 2013).

Marie Balmary a Barcelona

Marie Balmary serà a Barcelona entre el 18 i el 20 de setembre. El dia 19 participarà, amb Daniel Marguerat i Francesc Torralba, en un dels Diàlegs de Pedralbes. Balmary i Marguerat dialogaran sobre «Espiritualitat i més enllà». Serà a les 19.30 h, al Monestir de Pedralbes (pedralbes@fragmenta.cat).