Domingo Melero, curador del llibre Itinerari (Fragmenta, 2007), de Marcel Légaut, va presentar-lo a Mollet del Vallès el dijous dia 28 de maig a la Biblioteca de Can Mulà (carrer d’Alsina, 1).

L’acte s’emmarcava dins el cicle de presentacions de llibres “El sentit de la vida, reflexions a càrrec de savis i sàvies del segle XX” que la Biblioteca de Can Mulà organitza l’últim dijous de cada mes des del gener al maig, amb la col·laboració de Fragmenta Editorial.

Fotos a Facebook.

Marcel Légaut. Itinerari. Fragments d’una recerca.

Edició a cura de Domingo Melero, traducció de Mercè Puig-Pey, pròleg de Lluís Ylla

Una veu se’ns adreça des d’una experiència singular. No és l’itinerari d’un filòsof, ni el d’un teòleg, ni el d’un intel·lectual professional. És el recorregut de qui deixa la universitat i se submergeix en una vida de pagès i de pastor, tal com, pocs anys abans, la seva compatriota Simone Weil havia deixat la docència de filosofia pel treball en una fàbrica.

Marcel Légaut testimonia —en la selecció de textos que que hem titulat Itinerari— una recerca en el terreny humà i espiritual que convida a superar les inèrcies que genera la pertinença a una tradició de segles. Légaut assenyala que la fi de la cristiandat exigeix deixar de ser creient de creences i passar a ser home de fe dins la pròpia tradició; demana ser del propi temps i adult tant en l’ordre religiós com en la resta d’àmbits de la vida, i no deixar la renovació del cristianisme als religiosos ni limitar-la als terrenys litúrgic i pastoral: és tota una mutació el que li cal al cristianisme, una mutació que, més que reglamentada, ha de ser descoberta per cadascú.

Marcel Légaut

Marcel Légaut (París, 1900 – Avinyó, 1990) fou doctor en matemàtiques i ensenyà com a catedràtic a diverses facultats. El 1940, impactat per la ràpida derrota de França i conscient d’algunes mancances fonamentals en la seva vida, començà una vida mixta de professor i de pagès, fins que, tres anys més tard, abandonà definitivament la universitat, deixà els llibres, i decidí viure, en endavant, com a pastor d’alta muntanya. Vint anys després d’aquest descens sense retorn en l’escala social, Légaut emprengué una reflexió a fons sobre la condició i l’existència de l’home, reflexió que recollí a Introduction à l’intelligence du passé et de l’avenir du christianisme (1970) i a L’homme à la recherche de son humanité (1971). Légaut examinà el fracàs de les Esglésies i els oferí algunes intuïcions per sortir de la seva crisi actual. Casat i pare de sis fills, Légaut fou autor de vint llibres. Entre 1975 i 1990 va fer set visites a Barcelona per participar en trobades de lectura i aprofundiment dels seus textos. En català s’ha publicat Itinerari. Fragments d’una recerca (Fragmenta, 2007).

(Foto de l’autor: http://johnshelbyspong.es/; fotos de l’acte: Biblioteca Can Mulà)