Al llibre Déu sense Déu, el número 100 dels publicats per Fragmenta des de la seva fundació el 2007, el jesuïta i antropòleg Xavier Melloni i el professor de filosofia Josep Cobo mostren les seves diferències al voltant de la idea de Déu. Una «confrontació» que s’estructura en dues parts. A la primera s’aborda la revelació, la cristologia, el mal i la vida en l’esperit. A la segona es parla del silenci, la paraula i l’acció. El jesuïta Alexis Bueno n’ha fet la introducció. Dilluns 18 de gener s’inicia, a Cristianisme i Justíciaun curssobre el llibre dirigit pel mateix Josep Cobo.

«¿Déu, avui, encara? ¿Té sentit? ¿És necessari? ¿Per què reobrir un debat que la Modernitat sembla haver clausurat? ¿Quin és el camí que avui pot atansar els homes al fonament misteriós de la realitat que alguns anomenen Déu? ¿És possible experimentar Déu?» Aquestes són algunes de les preguntes que el jesuïta Alexis Bueno va plantejar a Xavier Melloni i a Josep Cobo.

Mentre que Xavier Melloni respon aquestes preguntes des de la perspectiva de qui entén que les religions estan cridades a avançar juntes, per la via del silenci i el diàleg, vers una nova espiritualitat més enllà dels estrets límits de cada confessió, Josep Cobo, el pensament del qual té com a interlocutor bàsic l’ateisme modern, refusa posar el cristianisme dins el que ell anomenaria el gran magma de la nova trans-religió.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, ha destacat «l’alt nivell de la confrontació, sense trair la capacitat de transmetre pedagògicament les seves idees, així com el respecte absolut, malgrat el grau de les discrepàncies exposades al llarg del llibre, que els dos autors mantenen durant la conversa». L’obra recull set sessions de debat públic que tingueren lloc a la seu de Cristianisme i Justícia, entitat vinculada als jesuïtes de Catalunya. La publicació del llibre ha sigut una iniciativa conjunta de Cristianisme i Justícia i Fragmenta Editorial.

Curs a Cristianisme i Justícia

Precisament en aquest centre, el professor Josep Cobo dirigirà el curs «¿Podem encara ser cristians? Lectura crítica del llibre Déu sense Déu. Una confrontació», organitzat per Cristianisme i Justícia a la seva seu de Barcelona, des del proper dilluns 18 de gener al 22 de febrer. És necessari inscriure’s-hi prèviament.

Josep CoboXavier Melloni

Josep Cobo (Lleida, 1962) és llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona. Desenvolupa la seva carrera docent al Col·legi de Sant Ignasi-Sarrià, on imparteix classes d’història de la filosofia. El seu treball intel·lectual se centra en la necessitat de recuperar la dignitat epistemològica de la tradició cristiana sense caure en l’antic fideisme i en constant diàleg amb, per una banda, la crítica moderna del transcendent, en particular la que trobem en els escrits de Nietzsche, i, per l’altra, amb les tendències transconfessionals vigents avui en dia. El seu pensament és per una banda hereu de la teologia de Karl Barth, Jürgen Moltmann i Eberhard Jüngel, i, per l’altra, del pensament jueu de Franz Rosenzweig, Walter Benjamin i, sobretot, Emmanuel Lévinas. Escriu diàriament en el blog La modificación. És membre de Cristianisme i Justícia, on, des de fa uns quants anys, imparteix cursos sobre la significació i vigència de la fe cristiana. És autor de Déu sense Déu (amb Xavier Melloni, Fragmenta, 2015).

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu en el centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de san Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Relaciones humanas y relaciones con Dios (2006), Escletxes de Realitat (Fragmenta, 2007), El Desig essencial (Fragmenta, 2009), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011) i Déu sense Déu (amb Josep Cobo, Fragmenta, 2015,). És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.