Històries de Nasrudín, amb text de l‘islamòleg Halil Bárcena i il·lustrat per Mariona Cabassa, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil, que ha estat lliurat aquest migdia al Palau Moja de Barcelona en un acte presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler, a més de Josep Massot, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, en el cinquantenari de la seva edició.

Històries de Nasrudín és un recull deu contes breus plens d’humor d’un important personatge de l’imaginari sufí, Nasrudín, el “savi foll” que desconcerta per la seva innocència i saviesa. Va ser el primer llibre de la col·lecció Petit Fragmenta, dirigida per Inês Castel-Branco, que conté títols que ajudin a pensar als més menuts, amb el suport d’una guia de lectura que apareix al final de cada llibre, adreçada a pares o mestres.

El llibre, que fou publicat simultàniament en català, castellà i portuguès, serà presentat el dissabte 21 de maig a la Llibreria Documenta (Pau Claris 144, Barcelona), a les 12 del migdia, amb presència dels autors.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2015, i sense que s’hagin presentat a concurs. La resta de guardonats són Martí Domínguez en Novel·la per l’obra La sega; Josep-Ramon Bach en Poesia per Caïm; Pep Albanell el de Narració per Les fantasies del nàufrag; Julià Guillamon, el d’Estudis Literaris per Joan Perucho, Cendres i Diamants; Josep Maria Jaumà el de Traducció, per Irlanda indòmita. 150 poemes de W. B. Yeats; l’obra Ramon Llull: vida i obres, de Pere Villalba i Varneda; el de Recerca per La ciència en la literatura, de Xavier Duran; el de Catalanística ha estat per Mount Canigó. A tale of Catalonia (J. Verdaguer. Introduction and translation by Ronald Puppo), de Ronald Puppo; Joan Yago en Teatre al text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició de You say tomato; el de Teatre a l’espectacle teatral per a Ragazzo de Lali Álvarez; el de Teatre a l’aportació més interessant a la companyia Parking Shakespeare; Gisela Pou ha estat premiada amb el Juvenil (Creació) per La noia de la mitjanit i Lemmiscates ha aconseguit el Juvenil (Coneixements) per Arbres.

El jurat de l’apartat de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Els autors

HalilHalil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg i especialista en mística sufí. És llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme(Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismo, va publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció de Dīwān, de Hal·lāg (Fragmenta, 2010), una edició bilingüe àrab-catalana cal·ligrafiada a mà per ell mateix. És coautor, amb Marià Corbí, de Jesus de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espitritualidad laica y desde el sufismo (2010). El 2015 va publicar Històries de Nasrudín, a la col·lecció Petit Fragmenta, amb il·lustracions de Mariona Cabassa. És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Mariona

Mariona Cabassa (Barcelona, 1977). Vaig néixer i visc a Barcelona. Que jo recordi, sempre he dibuixat, encara que acostumo a dir que podria haver sigut ceramista, pastissera, joiera, florista…, qualsevol professió que em permetés expressar-me artísticament i treballar amb les mans. Vaig començar estudiant disseny gràfic a l’escola Massana, però un parell d’anys més tard vaig comprendre que necessitava més pinzells, més llapis i menys pantalles d’ordinador. Després vaig anar a Estrasburg per aprendre sobre il·lustració i gravat. Em dedico des de fa bastants anys a dibuixar la meva altra passió. He il·lustrat l’àlbum Històries de Nasrudín (2015), amb la versió de Halil Bárcena.

[A Facebook també hi trobareu les fotos i el vídeo per compartir]