La il·lustradora Mariona Cabassa va guanyar ahir al vespre el Premi Junceda en la categoria de llibre infantil de ficció, amb El dia d’Anar i Venir (Fragmenta, 2016) un àlbum amb text d’Alain Allard. El premi, que arribava ahir a la seva quinzena edició, va ser atorgat per l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya. Aquest és el desè volum de la col·lecció Petit Fragmenta, nascuda a finals de 2015, els títols de la qual ja han merescut dos guardons més.

Mariona Cabassa ja havia ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil el 2016 amb Històries de Nasrudín, un llibre amb text de l’islamòleg Halil Bárcena, també publicat a Fragmenta. L’altre guardó que suma la col·lecció Petit Fragmenta correspon a l’àlbum Funàmbulus, amb text d’Àlex Tovar i il·lustracions d’Àfrica Fanlo, que va obtenir el segon premi en la modalitat de Llibres Infantils i Juvenils del Premi 2016 als Llibres Més Ben Editats el 2015 convocat pel Ministeri d’Educació i Cultura.

L’editora i directora de la col·lecció Petit Fragmenta, Inês Castel-Branco, ha manifestat la seva satisfacció pel premi a “una autora de gran categoria amb qui hem tingut la sort de publicar dos llibres d’aquesta jove col·lecció, que té per objectiu fer pensar els infants. En aquest segon llibre s’ha superat a si mateixa i ha creat unes il·lustracions molt dinàmiques, plenes de color i de detalls divertits. A més, el llibre ha estat una proposta seva d’un tema que l’apassiona, i nosaltres la vam encoratjar i acompanyar des del primer dia”. Per la seva banda, Mariona Cabassa recordava ahir que en la primera edició d’aquests premis ja va obtenir-ne un. El jurat va destacar l’ús del color i el dinamisme de les il·lustracions.

El llibre El dia d’Anar i Venir nasqué de la col·laboració entre Alain Allard, deixeble de Gabrielle Roth (1941-2012), creadora dels 5 Rhythms als anys setanta a Nova York —una pràctica basada en el poder transformador de la dansa—, amb Mariona Cabassa, que fa 10 anys que participa en els tallers que el primer imparteix a Espanya.

Els premis, que són els més importants del sector, a Catalunya i al conjunt d’Espanya, van lliurar-se ahir a l’Arts Santa Mònica a obres publicades el 2016 d’il·lustradors residents a Catalunya.

A més de Cabassa, els altres guardonats van ser Camille Vannier (edició), Víctor Escandell (llibre d’adult de ficció), Marc Pallarès (publicitat), Alfonso López (còmic), Carles Puche i Meritxell Campos (científic), Pep Montserrat (coberta), Olga Capdevila (llibre de no-ficció adult i infantil), Martín Elfman (premsa i revistes), Riki Blanco i Ester Garcia (ex aequo Junceda internacional), Alexa Barrios (futurs creadors), Natalia Zaratiegui (animació) i, finalment, el Junceda d’honor per a l’editor Pep Rossell.