Dolors Bramon, doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, s’enfronta, amb L’islam avui, a alguns dels aspectes més controvertits relacionats amb l’islam i amb la seva inserció en el món contemporani. L’autora presentarà el llibre a Girona el 21 de desembre amb Joaquim Nadal, i a Barcelona el proper 19 de gener amb Tomàs Alcoverro i Lurdes Vidal.

L’islam avui aborda qüestions terminològiques, de manera que conceptes com gihad o xaria es presenten amb una precisió que contrasta amb l’ús que se’n fa habitualment. També aclareix fal·làcies i tòpics respecte la condemna a mort per adulteri, les hurís en el paradís islàmic, la dona a l’islam, la sexualitat, el dret a escollir el marit, el dot i la maternitat, etc. A més a més Bramon hi reflexiona sobre Europa i el Mediterrani islàmic, i sobre el concepte de civilització islamo-cristiana.

Per Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, «L’islam avui apareix en un moment molt oportú. Oportú perquè el públic especialitzat i els mitjans de comunicació cal que puguin parlar amb propietat d’una tradició religiosa sovint estereotipada. I oportú per al públic lector en general, a qui cal donar-li instruments per entendre molt millor l’islam davant les apropiacions violentes que se’n fan i les simplificacions interessades en què es presenta massa sovint.»

Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. És autora, entre altres obres, de Raons d’identitat del País Valencià. Pèls i senyals (1976); Contra moros i jueus: Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià (1981); De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010 (continuació de l’obra de J. M. Millàs i Vallicrosa) (2000); Obertura a l’islam (2002) i Ser dona i musulmana (2007). També ha escrit molt sobre temes àrabs i islàmics als mitjans de comunicació. A Fragmenta va escriure un dels contrapunts del llibre El sufisme, de Halil Bárcena (2008), i hi ha publicat L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (2016).

Presentacions de L’islam avui

L’islam avui. Alguns aspectes controvertits es presentarà a diversos indrets. En primer lloc, l’autora i Joaquim Nadal, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Girona, ho faran el dimecres 21 de desembre, a les 19:30 h a l’Espai 22 (Hortes 22) de Girona.

La presentació a Barcelona anirà de la mà del periodista Tomàs Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a Beirut, i de Lurdes Vidal, responsable de l’Àrea de Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), el dijous 19 de gener, a les 19:00 h a la seu de l’IEMed (Girona 20), a Barcelona.

El llibre també es presentarà a Besalú (el 22 de desembre), a Banyoles (el 21 de gener) i a altres indrets pendents de confirmació.