Dels dies 8 a 11 de desembre, s’ha celebrat el curs “La veu que dansa. Cants i escolta interior”, amb Anna Caixach, un treball sobre la dimensió interior del cant en la línia en la línia de Jerzy Grotowski, autor del llibre Teatre i més enllà (Fragmenta, 2009). Va ser a la Masia Coll de PlanaLluçà (Barcelona).

Es tractava d’un taller residencial enfocat a explorar en un mateix les potencialitats de les arts performatives com a procés unificador de l’ésser humà, a través del cant i de pràctiques artístiques interiors. Va ser guiat per Anna Caixach, llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i doctoranda en Arts Escèniques i curadora (amb Inês Castel-Branco) i traductora del llibre citat.

La línia de treball del taller és retrobar l’organicitat, la vida, del cos i de la veu a partir d’un treball tècnic i precís, sobre antics cants vibratoris de tradició.

Existeix una dimensió humana profunda, des d’on cantar esdevé una acció autèntica i creativa que flueix alliberant el potencial vocal i creatiu del cantant. Una pràctica acurada i joiosa que permet a l’alumne una via de connexió amb el flux creatiu individual, lligat a la seva intuïció, sense perdre la precisió.

Descobrim una manera orgànica de cantar, amb una veu plenament viva i  connectada als impulsos del cos, establint una base tècnica, una competència artística, que no emmascara el cantant sinó que funciona com a trampolí per anar més enllà, permetent-li la possibilitat de ser més transparent, més receptiu, més sensitiu, i que és una via per a l’acció no forçada, l’acció en el flux. El participant descobreix com deixar espai al cant i acompanyar el propi procés interior evitant manipular-lo, en un cos flexible que no posa resistències a l’obertura d’espais de ressonància interns. Es descobreix que, si ho permets, la veu dansa dins el cos i aleshores, el cos canta. Tot el cos escolta, tot el cos respira, tot el cos canta.

Elements i estructures de treball:

· Cants vibratoris de tradició. La veu que dansa, el cos que canta

· Estructures de moviments. Mirada silenciosa, escolta alerta, expansió de la percepció, atenció sostinguda

· Joc de moviment. L’alegria interior a través del flux de vida en el moviment

· Yanvalou. Una dansa silenciosa que ens acosta a la presència alerta. Un moviment que és un repòs

· Caminada. Fluint entre el corrent exterior i el corrent interior.

[Acte a Facebook]