Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la UAB, va pronunciar la conferència “El cervell i la consciència i la singularitat humanes” en el que era la tercera sessió del cicle “Diàlegs entre ciència i religió” que organitza l’Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, en col·laboració amb l’STICB del Centre Borja, a l’auditori de la Casa de Cultura (Carrer de Castellví 8, Sant Cugat de Vallès)., el dimarts 13 de juny a les 19:30h.

Nogués és autor dels llibres Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (Fragmenta, 2007), Cervell i transcendència (segona edició: Fragmenta, 2015) i La salut espiritual (Fragmenta, 2016), entre d’altres, i ha tingut cura de l’obra col·lectiva Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (Fragmenta, 2008).

L’esquema que va seguir és aquest:

1. La singularitat evolutiva: comparació especialment en cervells i primats.

2. El llenguatge com a exemple d’estructures cerebrals regionals.

3. La pista genètica. Gens presumiblement relacionables amb l’originalitat humana.

4. La conformació mental: l’estructura integrada d’una ment nova.

5. Sistemes simbòlics en la cultura. Ètiques, estètiques i espiritualitats/religions.