“Passem per les coses sense habitar-les, parlem amb els altres sense sentir-los, reunim informació que no arribem a pair mai”, afirma José Tolentino Mendonça a Petita teologia de la lentitud, el segon llibre de breus reflexions que un dels teòlegs i poetes més importants de Portugal publica a Fragmenta, després de Vers una espiritualitat dels sentits (2016).

“Tot transita en un galop sorollós, vehement i efímer. En realitat, la velocitat en què vivim ens impedeix viure”, afirma al primer capítol d’un conjunt de disset textos breus on s’explora la lentitud, l’agraïment, el perdó, l’espera, l’art de cuidar i habitar, la perseverança, la compassió, l’alegria, el desig i l’art de no saber. Tolentino, que és vicerector de la Universitat Catòlica Portuguesa i membre del Consell Pontifici per a la Cultura al Vaticà, adopta en canvi una posició neutra des del punt de vista religiós i no estalvia una mirada crítica a la forma de vida accelerada i distant amb l’entorn i els altres.

L’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, destaca “la importància d’introduir un autor com Tolentino, que sense renunciar a la seva cosmovisió cristiana, adopta referents i preocupacions modernes amb les quals dialoga amb el públic contemporani. El format petit del llibre i la brevetat dels capítols permet una lectura pausada”, segueix Moreta, que coincideix amb el que Tolentino va dir a la seva última visita a Barcelona: “Penso que el poeta ha de mantenir el ritme del poema, que és sempre la màxima contenció, la màxima economia i el màxim sabor.”

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present.

És professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on actualment exerceix el càrrec de vicerector. Dirigeix la revista Didaskalia, editada per la Facultat de Teologia de la mateixa universitat. Des del 2011 és consultor del Consell Pontifici de la Cultura, al Vaticà.
A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses.