Filosofia de la religió. Sis assaigs i una nota és el títol de l’últim llibre de Pere Lluís Font, professor emèrit d’història de la filosofia moderna i de filosofia de la religió a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’autor hi recull els elements més importants d’aquesta disciplina, que s’acosta al fenomen de les religions de manera aconfessional “perquè no tothom creu en l’existència de Déu, però sí que tothom creu en l’existència de les religions”, resumeix Lluís.

La filosofia de la religió no pretén ni defensar ni atacar la religió, sosté l’autor, sinó pensar-la. Mentre que la teologia pressuposa la fe, la filosofia de la religió no parteix d’aquest pressupòsit, el seu objectiu no és religiós, sinó que es proposa entendre la religió fent-ne un tractament racional i autònom. La seva tesi és que la religió constitueix un fet històric i cultural que pot ser objecte d’anàlisi racional, científica i filosòfica, com qualsevol altre àmbit de la cultura.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, creu que “Pere Lluís Font és un autèntic referent al nostre país. Professor de moltíssimes promocions d’estudiants de filosofia de la UAB, té una obra d’una gran solidesa intel·lectual. Ha publicat relativament poc perquè durant anys es va dedicar prioritàriament a l’edició de la col·lecció Textos Filosòfics de Laie i Edicions 62, una col·lecció amb la qual va contribuir a fixar la terminologia filosòfica en llengua catalana. El llibre Filosofia de la religióaplega els seus millors textos sobre aquesta disciplina, i ho fa de manera rigorosa i entenedora al mateix temps. Amb aquesta obra, Pere Lluís Font pretén contribuir a la normalització universitària dels estudis sobre un àmbit cultural tan important com són les religions.”

Pere Lluís Font (Pujalt, 1934) es llicencià en filosofia a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc. Ha estat professor d’història de la filosofia moderna i de filosofia de la religió a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Col·legi de Filosofia. Ha codirigit la col·lecció Textos Filosòfics de Laie i Edicions 62. Ha estat vicepresident del Patronat de la Fundació Joan Maragall. Actualment és membre emèrit de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans i membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Ha traduït al català el Discurs del mètode de René Descartes i s’ha encarregat de l’edició catalana, amb introduccions i notes, d’obres de Michel de Montaigne, Baruch Spinoza i Immanuel Kant. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2005 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Lleida. Entre les seves últimes publicacions destaca Cristianisme i modernitat. Per una inculturació moderna del cristianisme (Cruïlla, 2016) i Immanuel Kant. Sis assaigs i un diàleg d’ultratomba (Arpa, 2016). És assessor de la col·lecció Assaig de Fragmenta