Dels dies 5 al 9 d’agost, s’ha celebrat el taller “Performer. La dimensió interior de la pràctica artística”, amb Anna Caixach, un treball sobre la dimensió interior basat en le cant en la línia de Jerzy Grotowski, autor del llibre Teatre i més enllà (Fragmenta, 2009). Ha estat a la Masia Coll de PlanaLluçà (Barcelona).

Es tracta d’un taller residencial enfocat a explorar en un mateix les potencialitats de les arts performatives com a procés unificador de l’ésser humà, a través del cant i de pràctiques artístiques interiors. Serà per Anna Caixach, llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, doctoranda en Arts Escèniques i curadora (amb Inês Castel-Branco) i traductora del llibre citat, en el qual “Performer”, és precisament el títol d’un dels textos que conté. Al llibre d’entrevistes Espirituals sense religió (Fragmenta, 2015), de Laia de AhumadaCaixach parla d’aquesta experiència.

Aquest curs t’ofereix eines per descobrir una via singular a través del cant. Un cant que és acollit i acompanyat en un cos obert, alerta i receptiu. Aprendràs com permetre que el cant estigui connectat al flux d’impulsos vius en el cos, a través d’una pràctica corporal i de moviment creada per potenciar la sensitivitat del cos vers els espais interiors de ressonància i vibració.

Els pilars bàsics de l’estructura del curs són:

· Sessions guiades de cants vibratoris antics — Aprendre a entrar en el flux que porta el cant. Obertura als espais interiors del cant. Connexió amb el flux del cant de l’altre. Escolta profunda i alerta. Aprendre a captar el flux d’energia que emergeix amb la vida del cant. Cantar amb tot el cos. El cant corporal com a vehicle per a la presència.

· Pràctiques corporals — El “cos viu” com a canal obert i flexible per on circula el cant. Descobrir com connectar amb el flux de vida, interior i exterior. Estat alerta i receptiu. El cos disponible i entregat. Estat d’atenció plena. Aprendre a deixar anar bloqueigs i rigideses. El cos transparent.

· Pràctiques de moviment — Permetre que aflori el moviment fluïd, connectat al flux de vida. Visió perifèrica. Sentits desperts. Sincronització. El moviment espaiós i alerta.

· Pràctiques interiors — Pràctiques senzilles i potents. Com centrar l’atenció. Permetre el procés d’unió amb un mateix, amb l’altre i amb l’entorn. Percepció directa. El cos interior. L’espaiositat interior. Connexió amb el flux de vida interior.