Aquesta setmana ha arribat a les llibreries El sacrifici prohibit. Freud i la Bíblia, un nou títol de Marie Balmary, la reconeguda psicoanalista francesa de la qual Fragmenta ja ha publicat altres obres, totes elles inèdites en català.

La psicoanàlisi i la Bíblia es fonamenten en relats que donen compte, respectivament, d’experiències de l’inconscient i d’experiències del diví. La doble lectura de Marie Balmary se situa en un espai peculiar: «Tractant-se de les Escriptures a les quals es refereix la fe, he de precisar que aquí no em situo ni com a creient ni com a no-creient. ¿Potser seria més exacte dir: alhora com a creient i com a no-creient? Entre els humans, ¿qui pot dir de si mateix que és únicament una cosa o l’altra?», hi diu l’autora.

Balmary, conscient de la importància de les referències bíbliques en el pensament del pare de la psicoanàlisi, planteja el seu assaig en un to narratiu: hi explica no tan sols les seves conclusions, sinó que també el procés que ha seguit per arribar-hi.

«Atesa la desconfiança de la psicoanàlisi respecte de la religió i de la religió envers la psicoanàlisi», afirma Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, «l’empresa de Balmary no estarà exempta d’obstacles, als quals s’enfronta des del seu profund coneixement de les dues matèries i amb una facilitat i originalitat que ja li hem anat veient en els altres llibres de l’autora que hem publicat. Balmary és avui una de les lectores de la Bíblia més rigoroses, atentes i estimulants. Posa en qüestió vint segles d’hermenèutica bíblica amb una lectura atenta i lúcida del text.»

El sacrifici prohibit —que es publica simultàniament en català i en castellà— és el quart llibre de Marie Balmary que surt a Fragmenta, després de L’origen diví. Déu no ha creat l’home (2008), El monjo i la psicoanalista (2013, 2a ed.), Freud fins a Déu (2011) i Anirem tots al paradís. El Judici Final en qüestió (amb Daniel Marguerat, 2013). Tots ells han estat traduïts al català per Andreu Trilla.