Michiko Yusa, professora de la Western Washington University, reconeguda estudiosa de Raimon Panikkar i especialista en l’Escola de Kyoto de Filosofia Zen, va ser a Girona per consultar el Fons Raimon Panikkar de la Biblioteca del Barri Vell de la UdG. Aprofitant l’avinentesa va improvisar-se una sessió oberta pel dimarts 18 de setembre a les 18h. a la l’Aula R-5 del Claustre de Lletres de la UdG (Plaça Ferrater Móra, 1, Girona).

Yusa estava acompanyada per Raquel Bouso, doctora en humanitats i especialista en religions, autora del llibre El zen (Fragmenta, 2008), traductora de gran part dels textos l’Escola de Kyoto que s’han editat en el nostre país, i bona coneixedora del buddhisme zen.

Es tracta, doncs d’una sessió extraordinària de les “Lectures Fons Raimon Panikkar” que organitzen el Seminari Raimon Panikkar i la Biblioteca de la Universitat de Girona. L’Opera Omnia Raimon Panikkar es publica a Fragmenta.

Durant la sessió  “La filosofia Zen de l’Escola de Kyoto i Raimon Panikkar: a Contemplative life”, Michiko Yusa exposarà les seves investigacions actuals sobre Panikkar en relació amb l’Escola de Kyoto i a propòsit del Prefaci “A Contemplative life” que aquest li va fer per l’edició de la seva tesi doctoral: Zen & Philosophy. An intellectual biography of Nishida Kitaro, University of Hawai’i Press, Honolulu, 2002.

– Bibliografia de Michiko Yusa

– Panikkar’s Buddhist Turn: The Buddha’s Silence and Atheistic Spirituality: Intervenció de Michiko Yusa en el marc del Symposium Raimon Panikkar: Intercultural and Interreligious Dialogue organtizat per la Càtedra Ferrater Mora, (Universitat de Girona, maig de de 2015)

Lectures Raimon Panikkar

A la primavera de 2015, en el marc del Simposi Internacional de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani «Raimon Panikkar Intercultural and Interreligious Dialogue», s’inaugurà a la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona el Fons Raimon Panikkar integrat per prop de 13.000 llibres i més de 700 col·leccions de revistes.

El Seminari Raimon Panikkar, en col·laboració de la Biblioteca del Barri Vell, va iniciar a la tardor del mateix any les Lectures Fons Raimon Panikkar.

Diversos membres d’aquest seminari es plantegen fer recerca en el Fons Raimon Panikkar, per poder resseguir qualsevol petit fil de l’immens tapís que formen els textos que el teixeixen, i fer-ne una posterior xerrada de presentació oberta a tothom, a l’aula Aurora Bertrana de la mateixa Biblioteca.

Un treball de dinamització del Fons Raimon Panikkar amb decidida voluntat de donar–li continuïtat.

D’aquestes lectures han sorgit unes molt interesants, interdisciplinars i interculturals propostes de reflexió, que han generat uns guions de treball, materials o textos que posem a la vostra disposició com una invitació a pelegrinar per l’univers del Fons Raimon Panikkar.

Programa 2018

Dimecres 7 de març 18:30 h.: Ken Wilber — Raimon Panikkar: convergències, amb Xavier Serra Narciso, catedràtic emèrit de Filosofia de secundària.

Dimecres 25 d’abril 18:30 h.: Krishnamurti en l’obra i en el Fons Panikkar, amb Emili Puig Vilaró, professor de la Facultat d’Educació i Psicologia (UdG).

Dimecres 20 de juny 18:30 h.: L’iniciàtic viatge a l’Índia, amb Neus Crous Costa, professora i investigadora de la Facultat de Turisme (UdG).

Dimecres 19 de setembre 18:30 h.: Diàleg en els límits del pensar: Panikkar conversa amb Heidegger, amb Maria Cucurella Miquel, llicenciada en Humanitats (UPF) i traductora.

Dimecres 28 de novembre 18:30 h.: Dharma: l’Espiritualitat hindú, amb Jordi Esteban Fuentes, professor de ioga i artista plàstic