L’antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch va morir ahir dissabte 10 de novembre als 82 anys. El «gegant intel·lectual», com el va qualificar l’escriptor Antoni Puigverd a la presentació del seu primer llibre a Fragmenta (Religió i comunicació, 2010), va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 2011, el mateix any que, coincidint amb el seu 75è aniversari, Fragmenta va publicar el llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch. El seu últim llibre a Fragmenta va ser L’exili de Déu (2017), editorial que publicarà al gener el seu llibre pòstum Sortida del laberint.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, declara: “Amb Lluís Duch mor un dels intel·lectuals catalans amb una obra més sòlida i original. Duch era no solament un erudit, sinó també un humanista: un pensador amb una cultura enciclopèdica que tenia una visió pròpia del món, visió desplegada en la seva dilatada producció intel·lectual. La seva mort ens sorprèn preparant el seu últim llibre, Sortida del laberint, una mena de testament intelectual on, a petició de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona, explica els punts principals de la seva proposta intel·lectual inserint-los en la seva trajectòria biogràfica. El llibre apareixerà al gener.”

Lluís Duch (Barcelona, 1936-2018) era doctor en antropologia i teologia per la universitat de Tübingen i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, i de l’Abadia de Montserrat. És monjo de Montserrat des de 1961. Ha traduït escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher i Bonhoeffer. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. La seva dilatada trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (tambè en castellà, (Fragmenta, 2011). A Fragmenta ha publicat també Religió i comunicació (2010, també en castellà), obra que composa una mena de díptic junt amb el volum Religión y política (2014), i L’exili de Déu (2017, també en castellà). També ha traduit i introduït Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012), amb la col·laboració de Josep Barcons. I fou autor de la introducció del llibre Violencia y monoteísmo, de l’egiptòleg alemany Jan Assmann (2014).

La missa exequial de Lluís Duch tindrà lloc dimarts dia 13, a les 10.45h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i serà presidida per l’abat de Montserrat, Josep M. Soler. Es podrà seguir en directe per http://www.montserratcomunicacio.cat (Montserrat RTV).