Sortida del laberint, que arriba a les llibreries exactament un mes després del traspàs del professor, antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch, ens endinsa en l’apassionant trajecte biogràfic de qui ha estat considerat per molts com un dels últims grans savis contemporanis.

L’any 2017, acceptant la proposta del doctor Joan Vergés, Lluís Duch va impartir les Lliçons Ferrater Mora de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona. Aquella oportunitat va servir a l’autor per revisar tota la seva obra inserint-la en les circumstàncies biogràfiques que l’havien propiciat. Sortida del laberint és fruit d’aquelles lliçons i constitueix al mateix temps, tal com afirma l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, «una síntesi autoritzada del pensament deLluís Duch». El pròxim dimecres dia 12 de desembre es posa a la venda.

A banda de fer un repàs en profunditat dels grans temes i autors presents a la vida i l’obra de Lluís DuchSortida del laberint traça un recorregut pels temps i pels espais propis d’aquest pensador. Des de Montserrat, que, tal com recorda el filòsof Fernando Pérez-Borbujo (UPF), va ser un «lloc de recolliment i solaç que va tenir molt a veure amb la profunditat serena i la vasta erudició que reflecteix la seva obra», fins a Tübingen, ciutat alemanya en la qual Duch es va formar en la tradició de l’antropologia i la filosofia alemanya.

Del 2011 ençà, Lluís Duch va assolir una certa notorietat gràcies en bona mesura a la Creu de Sant Jordi rebuda aquell any i al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (Fragmenta), publicat també aquell any. No debades, molts el van considerar un mestre i referent intel·lectual no només gràcies a la seva obra monumental sinó també per la seva exquisida discreció i senzillesa.

Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018) és una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. A Fragmenta ha publicat Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014) i L’exili de Déu (2017, també en castellà), i ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012). La seva dilatada trajectòria intel·lectual fou reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (tambè en castellàFragmenta, 2011). El 2011 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.