El dimarts 20 de novembre, de 15 a 15:00h, va celebrar-se la sessió “Les llengües i l’esperit del món“, dins de l’Any Raimon Panikkar, en el marc de les Jornades Linguapax 2018, que es van portar a terme els dies 20 i 21 a l’aula 1 del al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB, C. Montalegre 5), i que comptà amb la participació de Halil BárcenaRaquel Bouso, Genner Llanes i Xavier Melloni.

Raimon Panikkar va expressar la seva visió filosòfica, teològica, experiencial sobre el llenguatge i la llengua en diversos moments.  Fe, hermenèutica, paraula recull el pensament de Panikkar sobre la seva experiència del llenguatge.

Cada llengua és una manera de veure el món, de ser en el món i de fer món, ens recorda l’obra de Raimon Panikkar. La diversitat lingüística, per tant, com a via de múltiples percepcions, experiències, accions i transformacions potencials del món. Des d’una visió qualitativa de la comunicació humana, com a font potencial de pau, més enllà de la paraula com a etiqueta morta, més enllà de la quantificació banal d’interlocutors. És en aquest esperit, latent des de l’origen de Linguapax, que l’entitat se suma a la celebració de l’Any Panikkar. I ho fa amb la intenció d’animar el debat entre llengües i tradicions espirituals (línia iniciada per Linguapax en 2017) i d’explorar el sentit del diàleg i alhora del silenci intercultural. Linguapax aborda aquesta temàtica amb Les llengües i l’esperit del món, on confluiran les veus de diverses tradicions, àmbits del coneixement i l’experiència. En el marc de la trobada internacional #LINGUAPAX2018. Ciutats, arts i experiències de la paraula.

Linguapax Internacional és una organització no governamental dedicada a la protecció i revitalització de la diversitat lingüística mundial i en favor del diàleg i la pau.

 


Dimarts 20 de novembre de 2018 – Aula 1 CCCB (c/ Montalegre, 5 – 08001 Barcelona)

Les llengües i l’esperit del món

– 15:00 Presentació.
– 15:20-16:20 L’experiència lingüística de l’Índia. Agustí Pàniker, editor i escriptor, indòleg.
– 16:20-16:35 Pausa
– 16:35-18:25 Tradicions espirituals i vivència del llenguatge: Cal·ligrafia islàmica. Halil Bárcena, islamòleg (sufisme). Budisme zen i límits de la paraula. Raquel Bouso, professora de filosofia. Espiritualitat maia i retòrica. Genner Llanes, antropòleg.
– 18:25-19:15 Diàleg i silenci intercultural. Xavier Melloni, antropòleg i teòleg.


Vegeu el programa complet de les jornades #Linguapax2018 aquí.