El pensament de Raimon Panikkar va centrar el Festival Gong d’enguany, que se celebrarà el dissabte dia 29 de desembre, a partir de les 19h, a les Coves de Salnitre de Montserrat – Collbató (Autovia A 2 Sortida 576A, Collbató). L’activitat, que s’inscrivia dins la celebració de l’Any Raimon Panikkar, va comptar amb actuacions musicals del grup Airun.

Com és costum, el Festival Gong va organitzar per cap d’any un concert-meditació dins les coves de Montserrat, una manera diferent i reflexiva de recordar i agrair el que l’any ens ha portat i una manera d’invocar el que l’any nou ens prepara.

Enguany, amb motiu del centenari del naixement de Raimon Panikkar, s’han organitzat arreu de Catalunya un gran nombre d’accions per posar de manifest tots els aspectes de la seva obra i de la seva persona a traves d’actes institucionals, exposicions, conferències, celebracions religioses, manifestacions artístiques…,  que han mostrat totes les dimensions del mestre: l’escriptor, el filòsof, el divulgador, el creador, l’home, el personatge, el sacerdot…

Com acte de cloenda d’aquest centenari ens van proposar participar un concert-meditació que gira entorn del pensament i el sentiment de Panikkar, a través dels cinc elements que tan sovint enumerava.

Terra, aigua, foc, aire i espai se’ns despleguen mostrant-nos tot el calidoscopi de conceptes i idees del seu pensament: la realitat cosmoteandrica, la tempiternitat, la no dualitat, l’interindependència…    geometria sagrada de pensaments manifestats en lectura, música i silenci i que ens faran vibrar a tots junts a la freqüència de Raimon Panikkar a l’interior d’un dels seus llocs predilectes: la muntanya de Montserrat.

El concert meditació va consistir en la invocació d’un símbol de cada element, la lectura d’un text de Raimon Panikkar sobre aquell símbol triat pel sacerdot Xavier Melloni, i una peça musical que AIRUN ha creat expressament per aquesta ocasió, el que donarà pas a un moment de silenci, reflexió, meditació…

Programa de concert:

INTRO

Invocació del element TERRA

Lectura d’un text de Raimon Panikkar

Peça musical Mantra Fòssil

Espai de Silenci amb la TERRA

Invocació del element AIGUA

Lectura d’un text de Raimon Panikkar

Peça musical La gota d’aigua

Espai de Silenci amb l’AIGUA

Invocació del element FOC

Lectura d’un text de Raimon Panikkar

Peça musical Cosmoteàndric

Espai de Silenci amb el FOC

Invocació del element AIRE

Lectura d’un text de Raimon Panikkar

Peça musical L’esperit

Espai de Silenci amb l’ AIRE

Invocació del element ESPAI

Lectura de dues Upanishad

Peça musical Tot és en tot

Espai de Silenci en l’ESPAI

OM final entre tots (que es pronunciarà RaimOM, en agraïment al mestre)

El grup Airun serà el fil conductor del concert-meditació amb diverses bases rítmiques que crearan un tapis per les lectures dels textos i interpretaran un tema musical inspirat i creat expressament sobre cadascun dels cinc elements.

Els components d’Airun son:

Joan Miró (veu, ud, baglama, guitarra, ney, mandolina)
Músic especialitzat en els àmbits de músiques del món, tradicionals i d’arrel, productor musical i musicoterapeuta format en música moderna al Taller de Músics de Barcelona, l’Aula de Música Tradicional i Popular Catalana i en música oriental amb el mestre sufí turc Oruç Guvenç.
Ha col·laborat amb artistes com Maria Laffitte, Ravi Ramoneda o Tara Walsh, per als quals ha fet també produccions musicals discogràfiques.

Núria Cervera (veu, percussions, monocordi, sànsula i efectes sonors).
Cantant i musicoterapeuta amb recorregut artístic en l’àmbit de la música tradicional i les músiques del món. Formada en cant i percussió a l’Aula de Música Tradicional de Catalunya i també en Música Hindú i cant terapèutic. Investiga en l’àmbit de les músiques de tradició oral, l’etnomusicologia i les músiques terapèutiques.

Per a descarregar els textos que es llegiran, premeu aquí.