Aquest dimarts dia 10 de setembre es posa a la venda el llibre Crec recordar, les memòries de Joan Estruch, gran referent català de la sociologia de la religió i professor de nombroses promocions d’estudiants de sociologia i d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Allà n’ha estat catedràtic i hi va fundar, entre d’altres, el Centre d’Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR). El llibre serà presentat el dijous 19 de setembre a Barcelona amb una conversa amb Salvador Cardús.

El llibre consta de tretze capítols dividits per temes, tot seguint una pauta cronològica. Al final, es complementa amb un apèndix amb una entrevista del seu fill, el periodista Martí Estruch. «Joan Estruch ens ofereix un llibre de memòries sobri i intens», diu Ignasi Moreta, editor de Fragmenta. «Hi explica el seu arrelament al si d’una família protestant, el seu acostament al catolicisme i la seva aposta per l’ecumenisme, els seus estudis a la Universitat de Barcelona i a Lovaina, la seva iniciació a la docència i la recerca universitàries, la seva dedicació a la traducció…» Estruch va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona des dels temps que era a Sant Cugat del Vallès (1971) i fins a la seva jubilació (2013). «Això li permet explicar la universitat per dins, amb les seves grandeses i també les seves misèries, entre les quals destaca la creixent burocratització de la institució universitària. El llibre permet també conèixer de primera mà les principals aportacions de Joan Estruch a la sociologia de la religió, la disciplina acadèmica de la qual és el gran referent a Catalunya», afegeix Moreta.

Estruch polemitza amb alguns hàbits de la sociologia tradicional (com ara les enquestes d’opinió) i explica la metodologia emprada en el seu acostament a alguns dels temes que li han interessat com a investigador: el suïcidi, l’Opus Dei, la diversitat religiosa de Catalunya o el monacat femení contemporani.

Presentació a Barcelona

Crec recordar serà presentat per l’autor amb una conversa amb Salvador Cardús, doctor en Ciències Econòmiques i professor de sociologia a la UAB, el dijous 19 de setembre a les 19h a la llibreria La Central del Raval (Elisabets 6, Barcelona). També serà presentat en altres llocs.