Joan Estruch, catedràtic jubilat de sociologia a la UAB, autor del llibre de memòries, Crec recordar (Fragmenta 2019), rebrà la Creu de Sant Jordi d’aquest 2020, segons ha fet públic avui dimarts el Govern de la Generalitat.

El Govern de la Generalitat ha reconegut Estruch “per la seva contribució a la construcció d’una sociologia de la religió a Catalunya, feta amb rigor científic i oberta als corrents internacionals, que ha transmès amb mestratge en la docència i en una nombrosa producció assagística i de traduccions al català d’obres clàssiques de la temàtica”.

Joan Estruch (Barcelona, 1943) ha estat catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona, va fer estudis de postgrau a Lovaina. Va ser un dels fundadors del Centre d’Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR), que va dirigir fins a la seva jubilació. Ha realitzat nombrosos estudis en el camp de la sociologia de la religió i ha traduït nombroses obres dins d’aquest mateix àmbit. És també membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans.

Entre les seves publicacions, destaquen La innovación religiosa (1972), Plegar de viure. Un estudi sobre els suïcidis (1981, amb Salvador Cardús); L’Opus Dei i les seves paradoxes (1993), La sociologia com a perspectiva (1997), Les noves formes de religiositat (2004), Les altres religions. Minories religioses a Catalunya (2004, en col·laboració) i Entendre les religions. Una perspectiva sociològica (2015).

Crec recordar ha estat presentat a BarcelonaFerreries (Menorca)TerrassaOlotReusTarragona.