José Tolentino Mendonça, autor de Vers una espiritualitat dels sentits (Fragmenta, 2016) i Petita teologia de la lentitud (Fragmenta, 2018 – 2ª ed.), ha estat creat pel Papa Francesc nou cardenal amb altres dotze porprats aquest dissabte en un consistori celebrat a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

Tolentino, en tenir menys de 80 anys, té la condició d’elector, i podrà participar en el futur cònclave del que sortirà elegit el succesor del Papa Francesc. Com és costum, el Papa ha atorgat als nous cardenals diversos títols relatius a esglésies de Roma. Tolentino ha estat nomenat, així, diaca de Santi Domenico e Sisto.

El setembre de l’any passat, ja fou nomenat arxiver i bibliotecari de l’Església Catòlica. Tolentino, que fins aleshores havia estat vicerector de la Universitat Catòlica Portuguesa de Lisboa, fou elevat a titular de la seu episcopal de Suava, amb dignitat d’arquebisbe.

Tolentino, nascut a Madeira, Portugal, el 1965, és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present. És professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on actualment exerceix el càrrec de vicerector. Dirigeix la revista Didaskalia editada per la Facultat de Teologia de la mateixa universitat. Des del 2011 és consultor del Consell Pontifici de la Cultura, al Vaticà. A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses. Per la Quaresma d’enguany, va dirigir els exercicis espirituals del Papa Francesc.

Fragmenta també va publicar una entrevista amb ell recollida al llibre d’António Marujo Diálogos con Dios de fondo (2013).