A la sèrie «Pecats capitals» s’hi afegeix aquest mes de març La supèrbia, la contribució del doctor en filosofia Jordi Graupera a la revisió contemporània d’aquest concepte que, codificat com a pecat, «és un eficaç instrument de control social». El llibre, que apareix simultàniament en català i en castellà, serà presentat el dimarts 17 de març a Barcelona.

L’autor distingeix acuradament tres de les passions que expliquen molts comportaments humans: la supèrbia, l’orgull i la vanitat. «La pressió social contra la supèrbia és una manera de destruir els millors àngels de la nostra naturalesa i les poques pensades originals que anem tenint durant la vida», diu Graupera. «L’antídot de la supèrbia no és tan sols la humilitat; és també un espai social on l’interès genuí per coses diferents i elevades és vist com un guany per a tothom. Fa la vida més rica i oberta», afegeix.

Graupera afirma que «com més fràgil és una comunitat, més necessitat té de censurar els caràcters forts. Hem cultivat durant segles la idea que, de tots els defectes dels caràcters forts, el més perillós és la supèrbia. Els carrers són plens de ciutadans compromesos amb el deure cívic d’avisar-te quan pateixes d’un excés de caràcter.»

La sèrie «Pecats capitals», pretén oferir una visió fresca i rigorosa de cada «pecat» a càrrec de noves veus de l’assaig català. Fragmenta publica la sèrie a la col·lecció “Assaig” (en català) i a “Fragmentos” (en castellà). Ja s’han publicat La mandra, d’Oriol Quintana, L’enveja, de Marina Porras, L’avarícia, d’Oriol Ponsatí-Murlà, La gola, d’Adrià Pujol Cruells. El 4 de març es publiquen La luxúria, d’Anna Punsoda ,i La supèrbia, de Jordi Graupera, i el 18 de març La ira, de Raül Garrigasait.

La supèrbia serà presentat amb una conversa entre l’autor, Jordi Graupera, i Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, el dimarts dia 17 de març a les 19 h, a Alibri Llibreria (C. Balmes, 26, Barcelona).

Jordi Graupera

Jordi Graupera (Barcelona, 1981) és doctor en filosofia per la New School for Social Research de Nova York. Ha treballat de professor i investigador de pensament polític, antropologia i relacions internacionals a diverses universitats nord-americanes, com ara la Universitat de Nova York i la Universitat de Princeton. La seva recerca s’ha centrat a explicitar les contradiccions dels Estats liberals quan han d’encarar disputes de fons sobre la naturalesa humana. Ha sigut columnista en la majoria de mitjans del Principat. Des del periodisme i l’activisme polític ha defensat una visió crítica sobre la cultura política del país i del món occidental. És casat i té dues filles. A Fragmenta hi ha publicat La supèrbia, dins de la sèrie «Pecats capitals».