Raül Garrigasait

La ira

La ira és la manera més forta i segura de dir no. Sorgeix de la preocupació intensa per alguna cosa, d’una manera concreta d’entendre el món o de la identificació amb algú. És també la passió més vehement: és com un alçament de totes les nostres potencialitats físiques i morals.

La ira ens porta molt més sovint a un simulacre d’agressió que no pas a una agressió real, encara que no hàgim fet cap exercici estoic. És un avís del cos que ens il·lustra sobre el funcionament del món. La ira ens pot trasbalsar i enfortir, ens pot alliberar de viure una vida submisa o de repetir una versió rebaixada de les vides dels altres. Però la bèstia no es pot dominar mai del tot. La tenim sempre molt a prop, a la cova, mig adormida; hi hem de baixar tot sovint per presentar-li els nostres respectes.

La sèrie «Pecats capitals» pretén oferir una visió fresca i rigorosa de cada «pecat» a càrrec de noves veus de l’assaig català.

Autor - Raül Garrigasait
Autor Raül Garrigasait

Raül Garrigasait (Solsona, 1979) és escriptor i hel·lenista. En el camp de l’assaig ha explorat temes com el cosmopolitisme (El gos cosmopolita i dos espècimens més, 2012), Santiago Rusiñol i l’entrada de la modernitat a Catalunya (El fugitiu que no se’n va, 2018) i la relació entre els clàssics grecollatins i el poder (Els fundadors, 2020). La seva novel·la Els estranys (2017) va ser distingida amb el Premi Llibreter, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el Premi El Setè Cel. Movent-se entre la reflexió i la nar­rativa, ha anat construint una obra que aprofita elements d’una llarga tradició literària i filosòfica per interrogar-se sobre els ídols i els males­tars de la modernitat.

A Fragmenta ha publicat La ira (2020), dins de la sèrie «Pecats capitals» i ha traduït i fet la introducció del llibre El sagrat, de Rufolf Otto (2021). Pel conjunt d’assajos publicats el 2020, va obtenir el premi Punt de Llibre del digital Núvol.

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

Xavier Graset conversa al voltant de la sèrie "Pecats capitals" (Fragmenta) amb els seus autors.

Xavier Graset conversa al voltant de la sèrie “Pecats capitals” (Fragmenta) amb els seus autors.

Fragmenta publica la sèrie sobre els pecats capitals a la col·lecció “Assaig” (en català) i a “Fragmentos” (en castellà). Després de La mandra, d’Oriol QuintanaL’enveja, de Marina PorrasL’avarícia, d’Oriol Ponsatí-Murlà, els pròxims volums seran La gola, d’Adrià Pujol CruellsLa luxúria, d’Anna PunsodaLa supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait. Tots set autors van intervenir en un col·loqui al programa “Més 324”, al canal 324 i a TV3, conduït per Xavier Graset.

Carrega'n més