Raül Garrigasait, autor de La ira, va participar a la sessió Llibertat o vida amb Joan Canimas, Bàrbara Mestanza i Aida C. Rodríguez, a la Biennal de Pensament de Barcelona el diumenge dia 18 a les 17:30 h d’octubre al Pati de les Dones del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB, C. Montalegre, 5, Barcelona). Cal inscriure-s’hi.

La Biennal de Pensament, que ha tingut lloc del 13 al 18 d’octubre, és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb altres institucions.

«Llibertat o mort», el lema polític més cridat de la història d’Occident, proclamava que la vida només valia la pena si reconeixia alguna cosa més alta que ella mateixa. La pandèmia ha trinxat les idees que havíem heretat sobre la llibertat i la mort, sobre la supervivència, la vida plena, el control social i la comunitat. El virus ha vingut a portar-nos un nou missatge: «La llibertat és la mort». I, per mantenir-nos en vida, hem acceptat la reducció més dràstica de llibertat de les nostres vides. En el món que ve, tindrà més valor la mera protecció de la vida o la vida plena en llibertat? Ho fiarem tot a una existència llarga, segura, indolora encara que calgui renunciar a les coses que li donen sentit? Com serà la comunitat postpandèmica que encara no existeix?

L’escriptor i hel·lenista Raül Garrigasait, per a qui la llibertat no és un acte heroic individual sinó un do de la comunitat, va conduir un debat on va plantejar si és possible aprendre, de manera col·lectiva, una llibertat més profunda. L’acompanyarà el filòsof Joan Canimas, especialista en ètica aplicada a l’acció social, que recentment s’ha mostrat molt crític amb el paternalisme jurídic de l’Estat durant el confinament. També hi participarà la professora Aida C. Rodríguez, investigadora en drets humans i experta en justícia restaurativa, que tractarà aquestes qüestions a partir del seu coneixement sobre les situacions de privació de llibertat. Amb les seves intervencions també entaularan un diàleg amb textos filosòfics clàssics que han tractat la qüestió de la llibertat. L’actriu i dramaturga Bàrbara Mestanza serà l’encarregada de fer-ne la lectura.

Garrigasait també ha escrit ha escrit i locutat un text (Llibertat) per la Biennal, pel projecte Un vocabulari per al futur, una sèrie de càpsules audiovisuals que posen en diàleg creadors visuals, pensadors i escriptors locals i internacionals.