El llibre La paradójica realidad de Dios, de Josep Cobo, llicenciat en filosofia i professor, va ser presentat en un acte amb Víctor Hernández, doctor en psicologia, llicenciat en teologia i pastor de l’Església Evangèlica Espanyola a Barcelona, moderat per Anna Punsoda, editora de la revista Dialogal. Va ser el dimarts dia 23 de març, a les 19h, a la seu de Cristanisme i Justícia (Roger de Llúria 13, Barcelona). Es va retransmetre per internet.

«Comencem de nou els actes presencials amb un autor que ens el sentim molt nostre, en Josep Cobo» va començar Xavier Casanovas, director de Cristanisme i Justícia. «És el quart llibre que coeditem amb Fragmenta, i ho agraïm», afegí.

«Per Cobo, hi ha un decalatge entre l’home modern i Déu. En aquest segon llibre s’endinsa en la naturalesa d’aquest Déu d’Israel», va explicar per la seva banda Anna Punsoda, per qui «la tasca de Cobo de donar consistència al cristianisme d’avui és una tasca titanica».

«La de Cobo és una obra que es pren seriosament l’apocalíptic: només les tenebres ens permeten veure la naturalesa de la llum», afirmava al seu torn Víctor Hernández. «Jo li dic —mig en broma— que és un autor autènticament protestant», seguia. «No es pot parlar de Déu com si fos una alegre mercaderia espiritual», apuntava després. «Però tampoc pot ser tampoc una articulació sistemàtica conceptual.»

Per últim, Josep Cobo considerava que «aquest llibre té dos interlocutors: el cristianisme confortable i Nietzsche. Quan més a prop ens sentim de Déu més allunyats hi estem». I conclogué que «el politeisme era com si ens preguntéssim quin “capo” mafiós ens protegeix millor. Però el Déu bíblic no apareix com a Déu. La seva transcendència té s veure amb el temps, no amb l’espai.»

Cobo també és autor de Incapaces de Dios. Contra la divinidad oceánica i de Déu sense Déu (amb Xavier Melloni), publicats a Fragmenta en coedició amb Cristanisme i Justícia.