Xavier Melloni, Teresa Guardans, Anna Caixach, Àngels Canadell i Jordi Pigem són els docents del curs “Agroecologia i espiritualitat” que l’Escola Agrària de Manresa imparteix des del 20 de maig al 15 de juny d’enguany.

Es tracta d’un curs per reflexionar al voltant dels valors espirituals de l’agroecologia i descobrir l’oportunitat d’evolucionar i transcendir des d’espais agraris naturals, harmònics, ètics, que posen la vida en el centre. Una invitació a aturar-se, observar, meravellar-se, connectar amb els ritmes naturals i els sons del silenci. A obrir-nos a que la pràctica agrària ens faci créixer i ens ompli la vida de sentit. El curs, coordinat per Elena Sixto, va adreçat a les persones del món rural que vulguin prendre consciència dels valors espirituals vinculats als sistemes agraris.

Les sessions, segons el programa, se celebraren a Manresa, Fonollosa, Montserrat, Salelles i Castelltallat des del divendres 20 de maig i els dimecres del 25 de maig al 15 de juny, des de les 17 a 20 h i el dimecres 1 de juny, de 18.30 a 21.45 h.

Els docents

Xavier Melloni és és antropòleg, jesuïta, teòleg i fenomenòleg de la religió. Ha publicat, entre d’altres, Escletxes de Realitat, El desig essencial, Vers un temps de síntesi, Déu sense Déu (amb Josep Cobo), i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020). És autor d’un annex als Exercicis Espirituals d’Ignasi de Loiola publicats a Fragmenta (2018).

Teresa Guardans és filòloga, documentalista i doctora en humanitats. Membre de l’equip de treball del CETR (Centre d’Estudi de les Tradicions de Saviesa), va seleccionar els textos del llibre El conocimiento silencioso. las raíces de la cualidad humana, de Marià Corbí, i fou entrevistada al llibre Espirituals sense religió, de Laia de Ahumada.

Anna Caixach és llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i doctoranda en Arts Escèniques. Va ser la traductora de tots els seus textos al català de Jerzy Grotowky per a Fragmenta, a Teatre i més enllà, i per a les revistes Estudis Escènics i Entreacte. També va ser entrevistada al llibre Espirituals sense religió, de Laia de Ahumada.

Àngels Canadell és filosofa i educadora. Professora a la Universitat de Barcelona i responsable de formacions d’Uniterra. Ha participat en diverses activitats relacionades amb Raimon Panikkar.

Jordi Pigem és filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona. Va coordinar els tres primers volums de l’edició catalana de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Va ser un dels entrevistats per Laia de Ahumada al llibre Espirituals sense religió (Fragmenta, 2015). És autor del llibre Ángeles o robots (Fragmenta, 2018) i Pandèmia i postveritat (Fragmenta, 2021) i ha tingut cura del llibre Ecosofia (Fragmenta, 2021), de Raimon Panikkar.