El passat dimecres 23 de novembre, a les 18h, va celebrar-se una nova sessió del cicle Lectures Raimon Panikkar que, amb el títol de “Retornar als centres profunds”, va tractar sobre la poesia a la biblioteca de Raimon Panikkar que hi ha dipositada a la Universitat de Girona (UdG). La sessió va ser conduïda per Eduard Muntaner, enginyer informàtic, cooperant i educador, que fa recerca a la UdG. Va ser a l’aula Aurora Bertrana de la Biblioteca Barri Vell de la UdG (Plaça Ferrater Móra, 1, Girona).

Vídeo

Al Fons Panikkar-UdG hi ha centenars de llibres de poesia i obres que giren al voltant del fet poètic. En aquesta sessió farem un repàs dels llibres de poesia que Panikkar té més subratllats i comentats, centrant-nos sobretot en la poesia moderna, des de William Blake fins als nostres temps. Panikkar es va relacionar en vida amb molts poetes famosos, com Octavio Paz, Jorge Guillén, o Miquel Martí i Pol. Durant la sessió, intentarem donar resposta a dues preguntes: ¿què buscaven els poetes que s’apropaven a Panikkar? I, ¿què buscava Panikkar en la poesia?

Les Lectures Raimon Panikkar són organitzades pel Seminari Raimon Panikkar de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG. L’entrada és lliure.

Eduard Muntaner Perich (Girona, 1979) és enginyer, cooperant i educador. Treballa a la Universitat de Girona, a cavall entre la Facultat d’Educació i l’Escola Politècnica, desenvolupant projectes dins del grup de recerca UdiGitalEdu i la Càtedra TEKHNÉ. És membre del Seminari Raimon Panikkar de Pensament Intercultural de la UdG des del 2009.

De Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n’han sortit, fins ara Mística, plenitud de VidaMite, símbol, cultePluralisme i interculturalitatVisió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmosReligió i religionsEl ritme de l’ÉsserEspiritualitat, el camí de la Vida, L’experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós, Fe, hermenèutica, paraula, La tradició cristiana Una cristofania. Fragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en una edició especial que inclou l’espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol, i una edició en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s’ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el cenetnari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l’Opera Omnia.