El llibre Presències reals, de George Steiner va ser presentat el dimarts dia 24 de gener, a les 19h, a la llibreria Documenta (c. Pau Claris 144, Barcelona): Hi van parcicipar la llicenciada en filosofia Helena Lamuela, que ha traduït l’obra i el vicedegà de la Facultat de Comunicació i Relacions internacionals Blanquerna (URL) Ignasi Boada. L’acte va ser presentat pel professor titular de la UAB Joan-Carles Mèlich, que dirigeix la Biblioteca de pensament contemporani, col·lecció on es publica el llibre.

«Aquest títol de Steiner expressa molt bé el sentit de la Biblioteca de Pensament Contemporani de Fragmenta, és un llibre de capçalera i una bona entrada al seu pensament» va començar Joan-Carles Mèlich, que dirigeix aquesta col·lecció a Fragmenta, en la seva intervenció. «Steiner explica molt bé que vivim en una època de literatura parasitària i fa una defensa dels clàssics. I també fa una defensa de la memòria: la gran crisi actual ho és de la memoria», va concloure.

Helena Lamuela, que ha traduït el llibre, afirava que «Presències reals enlluerna i va a contra-corrent. I té un estil que aclapara, positivament». 

«Steiner posa de manifest el contracte trencat entre aquest excés de paraules, i la veritat, que ara només entenem com un fenomen algebraic», va continuar Ignasi Boada, per qui «Steiner també reconeix que la humanitat segueix produint obres de qualitat. Sí “la veritat és l’adequació de la cosa a l’intel·lecte” (Aristòtil) només hi ha camí en la ciència. Però hauríem d’incorporar, per exemple, l’experiència humana»

A les intervencions del públic, el catedràtic Josep M. Gregori va esmentar la importància de la música al llibre. «La música és la religió dels que no tenen religió», cità. I l’escriptora Anna Punsoda apuntava que «de vegades el llenguatge especialitzat en àmbits com el feminisme s’allunya del coneixement de la majoria».

Presències realsSteiner defensa que totes les arts estan lligades de manera indissociable amb la transcendència del diví.