L’antropòleg Xavier Melloni va ser el convidat a l’última sessió dels Diàlegs de l’Institut d’Estudis Sufís amb el seu director, l’islamòleg Halil Bárcena. Parlaran sobre el paper del mestre en la senda espiritual. Serà el dilluns dia 13 de febrer a la seu de la institució, a Barcelona.

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu en el centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de san Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Relaciones humanas y relaciones con Dios (2006), Escletxes de Realitat (Fragmenta, 2007), El desig essencial (Fragmenta, segona edició, 2019), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011), Déu sense Déu (amb Josep Cobo, Fragmenta, 2015), i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020). És autor d’un annex als Exercicis Espirituals d’Ignasi de Loiola publicats a Fragmenta (2018). 

Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. També és llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme (Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismova publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció al català de Dīwān, de Ḥal·lāğ (Fragmenta, 2010) i també al castellà (Fragmenta, 2021), edicions bilingües cal·ligrafiades a mà per ell mateix.