L’islamòleg Halil Bárcena va parlar sobre “Sufisme, l’alquímia del cor”, al XVII Curs de Formació Interreligiosa, organitzat pel Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM) i l’ISCREB. Va ser del 5 al 7 de juliol a l’Abadia de Montserrat.

CONTINGUT

“Deixa que les aigües s’assentin i veuràs la lluna i els estels reflectits en el teu propi ésser” Rumi

El terme alquímia s’adapta molt bé al sufisme, donat que el cor, des del punt de vista sufí, és una matèria que pot i ha de ser transformada, al’igual que el plom ha de transmutar-se en or. Però referir-se a l’alquímia del cor és el mateix que parlar de la purificació del cor. El sufisme és el cor de l’islam i l’islam del cor, la més pura i refinada destil·lació del missatge alcorànic, una aposta radical per una espiritualitat lliure.Tanmateix, l’islam és el cor del sufisme. El curs va abordar l’enorme riquesa tant espiritual com artística i sapiencial d’un fenomen fèrtil i plural que encara roman molt desconegut a casa nostra.

5 DE JULIOL A LES 10:00H – OBERTURA DEL CURS – REBUDA I PRESENTACIONS

Horaris de les xerrades

9:15 – 10:30

12:15 – 13:00

16:00 – 17:30

HALIL BÁRCENA

Halil Bárcena és doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. També és llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme (Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismova publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció al català de Dīwān, de Ḥal·lāğ (Fragmenta, 2010) i també al castellà (Fragmenta, 2021).

DIÀLEG INTERRELIGIÓS MONÀSTIC (DIM)

El Grup Contemplatiu de Diàleg Interreligiós està constituït per persones de tradicions religioses diferents. Concretament: Budistes, Bahais, Bramakumaris, Cristians i Musulmans Sufís.

Es defineixen com a grup predominantment contemplatiu obert a l’Esperit. Cerquen compartir l’ànima del seu viure humà, la llum i la saviesa divina que els són comunes i la fraternitat com a realitat que volen viure amb tothom. Dialoguen des de la teologia del mateix cor, des de l’amistat, que consideren la gran paraula en el diàleg interreligiós. L’activitat més important del grup és la d’aprofundir temes vitals, tant humanament com espiritualment.

En les seves trobades, donen un temps a cada membre per a la comunicació preparada prèviament de forma personal. Cada vegada més valoren el temps per al diàleg sincer, espontani, fratern, i comunicatiu sobre tot allò que hom pot tenir necessitat de compartir amb el grup.

Això ha estat tot un pas, gràcies a l’amistat que han anat adquirint i que els ajuda a considerar-se els uns als altres com a veritables amics i germans. Les seves trobades són periòdiques, en les que combinen la reflexió i l’amistat amb la pregària. També comparteixen, ocasionalment, segons les diverses festivitats i celebracions, les pregàries de les respectives comunitats.

Ecos:

Sufisme, l’alquímia del cor, per Cati Blavi (Iscreb)