El teòleg Juan José Tamayo, autor de La compasión en un mundo injusto (Fragmenta, 2021) i de Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica (Fragmenta, 2013), pronunciarà una conferència al seu pobre natal (Amusco, Palència), amb el títol “Records d’infantesa i joventut d’un amisqueño internacional”. Serà el dissabte 29 de juliol, a les 20 h, al saló del Centre Cultural Nueve Villas de la citada localitat castellano-lleonesa.

L’activitat ha sigut organitzada per l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Amusco.

Juan José Tamayo (Amusco, Palencia, 1946) és doctor en teologia per la Universidad Pontificia de Salamanca i doctor en filosofia per la Universidad Autónoma de Madrid. És emèit honorífic de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones «Ignacio Ellacuría» a la Universidad Carlos III de Madrid. És, alhora, secretari general de l’Associació de Teòlegs i Teòlogues Joan XXIII, membre de la Societat Espanyola de Ciencias de les Religions i del Comitè Internacional del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament i professor honorífic de la Universidad Internacional de Andalucía. Col·labora en algunes de les principals revistes llatinoamericanes i europees de teologia, ciències socials i cièncias de les religions, així com al diari diario El PaísEl Periódico de Catalunya i El Correo. Conferenciant internacional i professor invitat en nombroses universitates d’Espanya, Europa, Amèrica Llatina, Estats Units i Àfrica, és uno dels teòlegs espanyols amb més reconeixement a nivell internacional en l’anàlisi sobre el fenomen religiós des d’una perspectiva crítica i un dels intel·lectuals amb més presència pública als mitjans de comunicació. Ha publicat més de seixanta obres, moltes de les quals traduïdes a diversos idiomes. A Fragmenta hi ha publicat Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica (2013) i La compasión en un mundo injusto (2021).

A La compasión en un mundo injustoJuan José Tamayo creu que «el veritable sentit de la compassió és posar-se al lloc dels i les altres sofrents en una relació d’igualtat i empatia, assumir el dolor de les altres persones com a propi, interioritzar l’altra persona dins nostre, patir no només amb els altres, sinó també en els altres, fins a identificar-se amb qui pateix i amb els seus patiments, qüestió que no resulta fàcil però que és necessària.»

D’altra banda, Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica ofereix perfils d’homes i dones que responen a la idea de l’intel·lectual crític. El resultat d’aquest recorregut és una biografia religiosa col·lectiva del segle xx que es caracteritza per la proposta d’una teoria crítica de la societat i de la religió en clau alliberadora.

Entrada lliure. Aforament limitat.