La gravetat i la gràcia, de Simone Weil, és un dels tres llibres de l’autora del cicle “Simone Weil: materialisme i espiritualitat”, que se celebra a la llibreria Synusia (C. Montserrat 136, Terrassa). El cicle consta de 6 sessions, sempre en dijous a les 19 h, i que va començar el dia 26 d’octubre i s’acabarà el 30 de novembre.

La compra dels tres llibres que s’hi treballaran funciona a tall de matrícula. Són els llibres que veureu en aquesta foto a Instagram. Ja estan disponibles a la llibreria Synusia. El coordinador és Josep Maria Lluró, professor d’institut i Doctor en Humanitats.

El llibre La gravetat i la gràcia, que va inaugurar la col·lecció Biblioteca de Pensament Contemporani, recull els fragments procedents dels quaderns manuscrits de Simone Weil —segons la tria feta per l’escriptor Gustave Thibon, que en signa el prefaci— i constitueix encara avui la via d’entrada al pensament ric, fecund i paradoxal de la filòsofa francesa. Pau Matheu, doctor per la Universitat de Barcelona sobre l’evolució del pensament polític de Simone Weil, en va fer la traducció del francès i la presentació.

Simone Weil (París 1909 – Ashford, Regne Unit, 1943). Filòsofa, professora, sindicalista i membre de la resistència francesa. Tot i la seva condició benestant, una forta consciència social i l’empatia per la pobresa la van dur a participar voluntàriament en el dolor comuni­tari que assolava l’Europa d’entreguer­res. Va estudiar filosofia a París i va obtenir una plaça de professora, però l’any 1935 es va enrolar al món obrer. Això va condicionar tot el seu pensament filosòfic i antropològic posterior, marcat també per una sacsejada espiritual en constant evolució. El 1942 s’exilia a Nova York i, posteriorment, a Londres, on la seva decisió de no menjar més que un obrer de la resistència francesa va accelerar la seva mort. Gran part de la seva obra prové dels seus quaderns personals, publicats pòstumament. Fragmenta ha publicat en català La gravetat i la gràcia (2021). També a Fragmenta, Josep Otón, hi ha publicat l’assaig Simone Weil: El silenci de Déu (2008).