La religiosa teresiana Victòria Molins, una de les vint entrevistades al llibre Monges, de Laia de Ahumada, ha estat guardonada amb el premi a la persona física en l’atorgament dels Premis Solidaris Grup Social ONCE Catalunya 2023, “per una vida dedicada a ajudar el més desfavorits”.

Molins (Barcelona, 1936) va fer un tomb a la seva vida després d’un viatge a Nicaràgua el 1982 redirigint la seva vocació cap als més necessitats, presos i drogodependents i va instal·lar-se al barri del Raval, a Barcelona, començant a treballar amb sor Genoveva Masip, desenvolupant el que Victòria Molins diu «la mística del carrer». «¡He après tant d’aquesta gent!» confessa la religiosa a Monges.

«Són dones, dones singulars, fidels a un desig profund que les fa viure en plenitud» deia Laia de Ahumada a l’hora de definir Monges, que va va ser traduït també al castellà. Les altres dones entrevistades, totes religioses catòliques, eren Berta Meneses, Carme Sardà i Tort, Catalina Terrats, Eulàlia Bofill, Griselda Cos, Lucía Caram, Mariàngels Segalés, Maria Lluïsa Cortès, Mireia Galobart, Montserrat Domingo, Montserrat Viñas, Pepa Vignau, Pilar Sauquet i Muntal, Rosa M. Barber, Rosa M. Piquer, Rosa Prat, Roser Garriga, Teresa Forcades i Vila i Teresa Losada.

Els Premis Solidaris de l’ONCE a Catalunya premien aquells que fan una tasca solidària, en diferents categories, i procuren la inclusió, l’autonomia personal i la normalització de totes les persones. Els altres premis de l’actual edició s’han concedit a la Fundació Surt (a la categoria d’institució, organització, entitat o ONG), el Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio (com a mitjà o projecte de comunicació), a Worldcoo (dins del món de l’empresa) i a l’Ajuntament de Reus (en l’apartat d’administracions).

Els premiats rebran una reproducció de l’obra escultòrica “Solidaris” en un acte que se celebrarà el dimecres dia 15 de novembre a les 18 h a l’Auditori ONCE Catalunya (Gran Via, 400, de Barcelona).