El catedràtic emèrit i escolapi Ramon M. Nogués pronunciarà la conferència “Cervell, consciència i transcendència” el dimecres dia 20 de març a les 20:30h a la Parròquia de Sant Crist Rei (Carrer de Martí Molins 45, Barcelona), al barri de la Sagrera. L’acte forma part del cicle de conferències “Diàleg fe i ciència” que organitza l’esmentada parròquia.

Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de pedagogia, filosofia i teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961.

A Fragmenta ha publicat el llibre Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (segona edició: 2019), Cervell i transcendència (segona edició: 2015) i La salut espiritual (2016), i ha tingut cura de l’obra col·lectiva Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008). També ha participat al llibre col·lectiu Itineraris interiors (2019), l’edició del qual ha anat a càrrec de Lluís Ylla.

Diàleg fe i ciència

El cicle té aquest calendari:

  • Octubre 25 – Ciència i fe: dues visions del món en diàleg, amb Josep Joan Badia
  • Novembre 22 – L’univers bíblic i l’univers científic, amb Roser Solé
  • Desembre 20 – L’expressivitat de la Creació, amb David Jou
  • Gener 24 – La llarga història de la teoria de l’evolució, amb Francesc Cardoner
  • Febrer 28 – El cristianisme, afavoreix la ciència? I a la inversa? amb Marc Manera
  • Març 20 – Cervell, consciència i transcendència, amb Ramon M. Nogués
  • Abril 24 – Intel·ligència artificial i intel-ligència contemplativa, amb Marc Schorlemmer
  • Maig 22 – Ecologia i fe, amb Francesc Bellaubí