Joan Gómez i Segalà autor de Laïcitat, religions i prejudicis, va respondre la pregunta “¿Hi ha cap dret per sobre de la llibertat religiosa?” el divendres 15 de març de 2024, a les 19 h a l’Espai Cràter (Carrer Macarnau, 55, Olot). La conferència era una activitat del cicle “Reptes del segle XXI” que organitza el Patronat d’Estudis Històrics d’OIot i Comarca.

Pels convocants, “en nom de la religió s’exerceixen tota mena d’abusos, però una part dels problemes que atribuïm a les confessions estan més relacionats amb el nostre desconeixement dels drets humans que amb la diversitat de creences. Des que l’ensenyament de la religió és optatiu, s’ha estès un analfabetisme religiós que dificulta la convivència en una societat plural i impedeix que la majoria de la població sàpiga respondre correctament una pregunta tan senzilla com aquesta: hi ha cap dret per sobre de la llibertat religiosa? Davant de l’auge del feixisme i dels corrents integristes, no n’hi ha prou en actuar amb justícia: també cal conèixer unes nocions bàsiques per tallar d’arrel els debats estèrils i els prejudicis antidemocràtics”.

A Laïcitat, religions i prejudicis, Joan Gómez i Segalà parteix de la convicció que la llibertat religiosa no és un privilegi de les persones i les comunitats religioses, sinó la base perquè ningú no s’imposi sobre els altres: ni els religiosos ni la resta.