El professor Joan Santanach presentarà el seu nou llibre Per abastar una estrella. Verdaguer i el «Cant de Gentil», acompanyat pels també professors Josep M. Domingo i Noemí Montetes-Mairal, directora de l’Aula Poètica de la Universitat de Barcelona (UB), que moderà la conversa entre els dos primers. Va ser el dilluns 13 de maig a les 18 h a la Sala Joan Maragall de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes 585, Barcelona).

Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, també els va acompanyar. El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i l’Aula Poètica de la UB coorganitzen aquesta activitat.

L’acte se celebrava en homenatge a Josep M. Domingo abans d’iniciar la seva jubilació.

El novembre de 1885, quan la resta de Canigó ja era a la impremta, Jacint Verdaguer continuava donant voltes a la redacció del «Cant de Gentil». A través de múltiples assajos —una trentena d’esborranys—, assistim a la seva evolució. Partint d’una descripció, extraordinàriament lírica, de l’estimada adormida, evolucionarà fins a convertir-se en expressió, una de les més corprenedores que s’han escrit mai en català, dels anhels vastos i exigents del poeta, i del dolor inconsolable que comporta la constatació de la impossibilitat d’assolir-los.

Joan Santanach (Barcelona 1973) és professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, amb un peu posat en la cultura medieval i l’obra de Ramon Llull, i l’altre en la literatura del vuit-cents i la poesia de Jacint Verdaguer. Va ser comissari de l’Any Llull (2015-2016). Actualment té molt avançada l’edició crítica de Canigó, de Verdaguer.

Ressons: